U trendu

Klasika pretvorena u operu

Objavljivanje romana "Jedan dan Ivana Denisoviča" nobelovca Aleksandra Solženjicina, predstavljalo je nesvakidašnji događaj u tadašnjem SSSR-u, jer je prvi put jedan opis staljinističke represije otvoreno distribuiran. Potonje knjige iz gulag sage Solženjicina bile su zabranjene, a sam autor prognan iz SSSR-a. Iz progonstva u SAD vratio se kao otac nacije u demokratsku Rusiju 20 godina kasnije, ali je u decembru 1998. odbio da primi najviše rusko priznanje – orden svetog apostola Andreja Prvozvanog.
Njegovo čuveno delo čija je radnja smeštena u svojetski radni logor pedesetih godina 20. veka koje opisuje jedan dan u životu običnog zatvorenika Ivana Denisoviča Šukova – nedavno je pretvoreno u operu. Aleksandar Čajkovski, prezimenjak i kolega čuvenog kompozitora Petra, komponovao je operu u kojoj zatvorenici pevaju okruženi bodljikavom žicom, koristeći zatvorski žargon tog doba. Inače, i sam Solženjicin je stekao logoraško iskustvo iz prve ruke. U gulagu je bio zatvoren od 1945. do 1953. godine, pošto je napisao pismo kolegi oficiru u kom je Staljina podsmešljivo nazvao "onim brkatim".
Prema delima Solženjicina snimljena su dva filma: "U prvom krugu", u kojem se pojavljuje i sam pisac, i englesko-norveška koprodukcija "Jedan dan Ivana Denisoviča" po romanu koji se smatra najvažnijim delom ovog autora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar