U trendu

Klasika za Beograd

Posle pet godina, Beograđani su ponovo dobili priliku da uživaju u svečanom koncertu Stefana Milenkovića i njegove supruge Ani Aznavorian, u pratnji Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Eivinda Gulberga Jensena. Stefanovi nastupi uvek su bili poseban spoj emocija i umetničkog izražavanja, a snažna energija i, istovremeno, lakoća kojom svira violinu čine nas ponosnim što je rođen i odrastao na ovim prostorima. Koncert koji je Milenković održao u Sava centru označio je i nastavak divljenja prema umetničkom delovanju jednog od najznačajnijih ambasadora kulture naše zemlje u svetu.
Pauza koju je Milenković napravio rezultat je njegovih brojnih obaveza, ali je ovo bila idealna prilika da se i on pridruži proslavi tridesetogodišnjice postojanja Sava centra. Na Milenkovićevom repertoaru našli su se Šostakovičeva Simfonija br. 5 i Bramsov dupli koncert u a-molu, idealan izbor za ovu priliku, jer inače nema mnogo koncerata za violinu, čelo i orkestar; sem što je redak, jedan je i od najpoznatijih, romantičan, nostalgičan, reprezentativan. Ani Aznavurijan svirala je na instrumentima koje je izradio njen otac, hemičar po struci, koji se posvetio ljubavi prema muzici i postao graditelj instrumenata. Inače poznati muzički bračni par odlučio je i da održi master klas u muzičkoj školi "Stanković".
Kao jedan od svojih sledećih projekata Milenković najavljuje koncerte na kojima će izvoditi isključivo muziku naših kompozitora. Naša kultura klasične muzike, koja ima veliku tradiciju, svoju tajnu opstanka možda upravo i krije u činjenici da, za razliku od drugih, nije toliko komercijalizovana. Drugi "ključ" možda bi mogao da se krije u činjenici da kod nas još uvek postoji ljubav prema muzici zbog muzike same, o čemu možda najbolje svedoči virtuozno umeće našeg poznatog violiniste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.