U trendu

Knjiga o Džimiju Hendriksu u knjižarama

BEOGRAD – Pred kraj prošle godine izašla je knjiga o legendarnom Džimiju Hendriksu „Dva su jahača prilazila“ Mika Vola, u prevodu muzičara Dejana Cukića, u izdanju beogradske kuće “Laguna”.

Knjiga predstavlja psihodelično istraživanje života i smrti neprevaziđenog gitariste Džimija Hendriksa kao i putovanje u mračno srce šezdesetih godina kroz kaleidoskop sećanja i pripovedanja jedne epohe.

Kako istorija kaže, Hendriks je bio gitarista u Njujorku i oslanjao se na podršku svojih ljubavnica, dok je pokušavao da imitira svog idola Boba Dilana.

Bio je crnac koji svira belačku rok muziku i time je želeo da dokaže da je muzika univerzalna.
Kada je stigao u Englesku, očarao je London ne zbog mnogih akrobacija sa gitarom kao jedinstveni šou, već zato što je zaista umeo da svira.

Knjiga obrađuje i period sa političkom pozadinom, odnosno kada je san šezdesetih izgarao u vatri i krvi Vijetnamskog rata, ubistva Martina Lutera Kinga i izbora Ričarda Niksona za predsednika.

Putujući kroz ljubičastu izmaglicu idealizma i paranoje tih famoznih šezdesetih godina, Hendriks je bio muzičar zbog koga je jedan Erik Klepton pomišljao da odustane od muzike, umetnik koji je tako izvanredno obradio kutnu pesmu „All Along the Watćtower“ Boba Dilana, i čije je izvođenje američke himne definisalo festival Vudstok.

Ipak, muzičar je prerano napustio ovaj svet, život se ugasio kada je tek uhvatio svoj zalet i zamah, ali priča o njemu je nastavila da živi u muzici i u intrigama koje su pratile njegovu smrt.

Autor knjige Mik Vol poznat je i po biografiji benda Metalika „Kada su divovi hodali Zemljom“, a u stvaranju novog dela oslanjao se na svoje intervjue i iscrpna istraživanja kako bi predstavio priču o bogu gitare.

Vol je jedan od najpoznatijih britanskih muzičkih novinara, voditelja i pisaca, nekada glavni urednik magazina “Clašic Rock”, sarađivao je i sa časopisima “Mojo”, “Music Week”, “Mail on Sunday” i brojnim novinama širom sveta.

Pored toga, vodio je autorske emisije na televiziji Sky i radio-stanicama Radio 1 i Capital Radio, a njegovo lice prepoznatljivo je iz mnogih muzičkih dokumentaraca kuće BBC.

Tokom svoje bogate 30-godišnje karijere povremeno je bio PR menadžer značajnih klijenata, kao i predstavnik diskografskih kuća.
Dejan Cukić je veoma produktivan u poslednje vreme kao prevodilac knjiga o muzici za izdavačku kuću “Laguna”, jer je tokom prethodne 2020. godine izašla i knjiga o Elvisu Prisliju “Biti Elvis” Reja Konolija, kao i autobiografija slavnog pop muzičara “Ja, Elton Džon”.

Cukić je za istog izdavača prethodnih godina realizovao i prevode dela “Biti Džon Lenon” takođe Reja Konolija, kao i već poznate autobiografije Brusa Springstina (“Born to Run”), Erika Kleptona (“Autobiografija”) i mnogih drugih.

Najnovija knjiga o Hendriksu „Dva su jahača prilazila“ u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.