U trendu

Knjiga „Razbrajalica za Andreasa Sama

BEOGRAD – Knjiga „Razbrajalica za Andreasa Sama“ Filipa Čolovića u izdanju Geopoetike izaziva veliko interesovanje posetilaca Sajma knjiga u Beogradu.

Prema mišljenju glavnog urednika „Geopoetike“ Vladislava Bajca, Čolovićevo štivo je omaž i knjiga – orden dodeljen Danilu Kišu u momentu kada obeležavamo 30 godina od smrti velikog pisca.

Čolović za Tanjug kaže da je knjigu počeo da piše znatno ranije, ali da se njen izlazak dogodio na 30. godišnjicu od smrti Danila Kiša.

„Veliki sam poštovalac Kišovog dela i imam čak neke metafizičke veze sa velikim piscem. Kiš je bio književnik kojeg su u mojoj porodici jako voleli. Prvi nekrolog koji sam video na televiziji bio je Kišov. Tada sam imao 11 godina. Kišove knjige ‘Rani jadi’ i ‘Peščanik’ doživljavao sam na vrlo ličan način i zato je nastala ova knjiga“, kazao je Čolović.

Dodao je da je njegova knjiga priča o književnosti i nemoći književnosti pred životom i zlom.

„Sa druge strane moja knjiga je zapravo priča o samom Kišu…Ključ za čitanje njegovih knjiga, jer se bavim nekim stvarima o kojima Kiš nije pisao već samo pričao u intervjuima u književnim časopisima. Nije hteo da piše o stvarima i svog života jer su previše jake i on nema neku ironisjku distancu prema tome. Ko pročita moju knjigu mnogo lakše će čitati Kišova dela“, rekao je Čolović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar