U trendu

Knjiga Slavenka Terzića biće predstavljena danas u SANU

BEOGRAD – Knjiga „Na kapijama Konstantinopolja : Rusija i balkansko pitanje u 19. veku“ akademika Slavenka Terzića biće predstavljena danas na svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti.

Osim Terzića, na o knjizi će govoriti i akademici Mihailo Vojvodić i LJubodrag Dimić

Knjiga Na kapijama Konstantinopolja: Rusija i balkansko pitanje u 19. veku autora dr Slavenka Terzića bavi se jednim od najvažnijih pitanja novije nacionalne i opšte istorije 19. veka.

Napisana je na osnovu obimnih arhivskih istraživanja u nacionalnim arhivima i ruskim arhivima u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Rukopis sadrži pregled ruske balkanske politike tokom 19. veka u daleko širem evropskom i međunarodnom kontekstu.

Jedno od centralnih pitanja ruske balkanske politike a samim tim i ove obimne knjige bilo je pitanje Carigrada (Konstantinopolja) i Moreuza.

Istražujući rusku balkansku politiku u prvoj polovini 19. veka autor je posebnu pažnju posvetio Srpskoj revoluciji i politici Rusije, odnosno borbi Rusije da obezbedi autonomiju Srbije u okviru Osmanskog carstva.

Dr Terzić je pokazao kako se ruska spoljna politika postepeno okretala prema toplim morima i tražila saveznike za ostvarenje svojih planova.

Razume se da su glavni saveznici bili pravoslavni hrišćanski narodi na Balkanu i na Bliskom istoku.

Posebno su obrađene političke, kulturne i društvene veze Rusije sa svim balkanskim narodima – u prvom redu Srbima, Bugarima, Grcima, Rumunima i Albancima.

Detaljno su prikazane prilike u Staroj Srbiji i okolnim oblastima tokom druge polovine 19. veka na osnovu do sada nekorišćene arhivske građe ruskih konzulata u Skadru i Prizrenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.