U trendu

Ko je nagrađen na Kanskom festivalu

Francuski reditelj poljsko-jevrejskog porekla Roman Polanski dobitnik je ovogodišnje Zlatne palme, velike nagrade filmskog festivala u Kanu, za film „Pijanista“, čija priča govori o životu u varšavskom getu tokom II svetskog rata. Polanski, i sâm poreklom poljski Jevrejin, kaže: „Počastvovan sam nagradom za film koji predstavlja Poljsku.“ Roman Polanski je rođen u Francuskoj, ali se porodica kasnije preselila u Poljsku, a njegova majka je bila žrtva holokausta, umrevši u koncentracionom logoru.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Olivije Gurme za ulogu u belgijskom filmu „Le fils“ („Sin“), dok je najboljom glumicom proglašena Finkinja Kati Outinen za ulogu u filmu „Mies vailla Menneisyytte“ („Čovek bez prošlosti“).

Nagradu za režiju podelili su Amerikanac Pol Tomas Anderson za film „Punch-drunk Love“ („Ljubav ošamućena od udarca“) i Koreanac Im Kvon Tek za ostvarenje „Cihwaseon“ („Lud za ženama i slikarstvom“). Gran pri žirija dodeljen je finskom reditelju Akiju Kaurismakiju za pomenuti film „Čovek bez prošlosti“, dok je Palestinac Elija Sulejman ovenčan Specijalnom nagradom žirija za film „Božje posredovanje“.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Polu Lavetiju za engleski film „Sweet Sixteen“ („Slatke šesnaeste“), koji je režirao Ken Louč.

Predsednik žirija za dodelu nagrada bio je američki reditelj Dejvid Linč.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.