U trendu

Ko se boji nastavaka još?

Nije retkost da nastavak neke knjige bude znatno slabiji od one prve, ali ako vam se „Prvi za lovu“ američke spisateljice Dženet Ivanovič dopao i želite da pročitate šta je dalje bilo, nema razloga za strah. Sledeći roman u seriji o Stefani Plam, „Drugi za kintu“, dobar je koliko i prvi.
Za one koji ne znaju o čemu je serija: Stefani Plam je žena iz Trentona u Nju Džersiju koja je ostala bez posla i bez ikakvih prihoda, pa je naterala svog rođaka Vinija da je uposli kao još jednog agenta za privođenje (Vinijeva agencija se bavi plaćanjem kaucija, a agent za privođenje treba da uhvati i odvede u policiju one koji su propustili da se pojave na saslušanju). Stefani je pametna, manje-više snalažljiva, ali i brljiva, i o poslu agenta za privođenje nema pojma. Ponešto je naučila od kad je počela da se bavi tim poslom, delom zahvaljujući samoj činjenici da se time bavi, delom zahvaljujući pomoći iskusnog kolege Rendžera, delom zahvaljujući pomoći policajca i tipa sa kojim je izgubila nevinost Džoa Morelija, ali je i dalje ostala brljiva Stefani Plam koja u nalaženju begunaca i njihovom privođenju ima više sreće nego pameti.
Njen novi zadatak je da uhvati Kenija Mankuza, koji se nije pojavio na saslušanju za pucanje u svog nekadašnjeg prijatelja Mugija, radnika na benzinskoj pumpi. U tome joj isprva pomaže Rendžer, a kasnije i Džo Moreli, kada se ispostavi da je Keni, za koga se smatralo da je sitni propalitet, izgleda umešan u nestanak vojne municije i oružja. Vremenom se za Kenija ispostavlja i da je težak sociopata, a Stefani dobija još jedan zadatak, naizgled nepovezan sa onim prvim: da za lokalnog pogrebnika pronađe 24 mrtvačka sanduka koji su mu nestali.
Priča je začinjena i varnicama koje postoje između Stefani i Morelija (Moreli je onaj tip zgodnog šarmantnog lošeg momka za koga bi vam majka rekla da ga se klonite jer samo hoće da vam se uvuče u gaćice, a vi ga smatrate neodoljivim, dobrim delom i zbog toga što uporno pokušava da vam se uvuče u gaćice), da i ne pominjemo ostale otkačene likove koje ste mogli da upoznate u romanu „Prvi za lovu“: Stefaninu majku, koja zahteva da se Stefani, kad dolazi kod nje na večeru, pojavi tačno u šest, i pokušava da je uda i nagovori da nađe neki pristojan posao, Stefaninu baku Mazur, koja voli da se oblači slično kao i Stefani (u prvoj knjizi to su bile biciklističke pantalone, u drugoj su to martinke, farmerke i karirane košulje) i veruje da bi i sama mogla da bude lovac na ucenjene glave, nekadašnju prostitutku Lulu, koja se sa Stefani svađa zbog toga koja će od njih dve da bude Kegni, a koja Lejsi…
Kao i „Prvi za lovu“, i „Drugi za kintu“ je veoma zabavan roman, pun akcije, humora i uvrnutih likova, čvrste strukture, bez zanatskih grešaka. U pitanju je laka zabava, pa ako želite knjigu koja će vas navesti na razmišljanje, „Drugi za kintu“ nije to. Ako pak želite knjigu uz koju ćete se opustiti, nasmejati i dobro zabaviti (može da se čita i ako niste pročitali prethodnu), roman „Drugi za kintu“ pružiće vam nekoliko sati uživanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar