U trendu

Koliko vredi Turner-ova nagrada?

U britanskoj kulturnoj javnosti traje snažna polemika koja se tiče ugledne i prestižne Turner-ove nagrade, koja nosi ime čuvenog engleskog slikara. Radovi umetnika koji za ovu nagradu konkurišu trenutno se izlažu u Tate Gallery, a nepovoljne ocene dolaze naročito od pripadnika pokreta „Stuckism“ (pripadnike ćemo zvati stakistima). Pokretači ovog pokreta su slikari Wild Billy Childish i Charles Thomson, koji se inspirišu radovima Van Goga i nemačkih ekspresionista, a savremenim britanskim umetnicima mnogo štošta zameraju. „Da je danas Turner živ, on sigurno ne bi izvodio ovakve instalacije, uvodio ovce u muzeje i fotografisao bizarne predmete“, objašnjavaju „stakisti“.

U svom manifestu oni izjavljuju da se sve ready-made skulpture i slične gluposti moraju uništiti. Njihova kritika savremene umetničke scene je upućena ego-manijacima i hedonistima koji pokušavaju da predstave kao umetnost nešto što, prema „stakistima“, očigledno nema veze s njom.

Inače, ovi umetnici oštrog jezika su svoje ime dobili na osnovu izjave jedne od umetnica čiji rad kritikuju. U pitanju je Tracey Emin, poznata po kontraverznim instalacijama, čiji su delovi umeli da budu i iskorišćeni ulošci i iznošeno donje rublje, a pomenuta izjava je glasila „they are stuck„.

Imena na koja su se gnevni „stakisti“ obrušili su Glenn Brown, Michael Raedecker (vidi sliku), Tomoko Takahashi i Wolfgang Tillmans. Pogledajte i sami nominovana dela, pa prosudite da li su „stakisti“ u pravu ili ne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.