U trendu

Kolumbo pod istragom

Knjige "Kristofer Kolumbo – misterija i veličina" Luisa Aransa Markesa i "Pad Kristofera Kolumba" Konsuela Vereda, nova su i neobična svedočanstva o životu čoveka koji je otkrio Novi svet. Nema sumnje da je reč o čoveku kontradiktornom, jednom od retkih koji će izazivati polemiku "sve dok mu se bude pamtilo ime", o pustolovu i otkrivaocu novog, koji i danas pleni pažnju kao jedna od najzanimljivijih priča iz istorije. U ovim knjigama se prvi put objavljuju zapisi istrage (verovalo se da su izgubljeni) kojom je 1500. godine u Santo Domingu Kolumbo bio smenjen sa položaja vicekralja.
Istoriografija koju sadrže knjige jedinstvena je jer je nastala na osnovu dokumentacije koju su pisali njegovi prijatelji, potomci i rođaci. Ono što im je svima zajedničko jeste to da se bave čovekom čija ličnost privlači, uznemirava, izaziva; ali sve to bez senzacionalizma, bez iznenađujućih i revolucionarnih teorija. Ipak, pitanje ko je bio Kristofor Kolumbo, kada i gde je rođen, kako su mu protekli detinjstvo i mladost, šta je znao o zemlji i moru, gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci i slično – postavljaju i sami autori knjiga. Čitaoci će, nažalost, morati da ostanu bez tih odgovora.
Bilo kako bilo, jedna činjenica u vezi sa Kolumbom ostaje konstanta. Otkrio je Novi svet, ali je taj svet, takođe, stvorio ili promenio njega. Veličina Kolumba nije samo u genijalnosti ličnosti već u vratima koja su sa njim otvorena za sve one koji su krenuli u taj Novi svet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar