U trendu

Kome smeta Marija Šerifović u Narodnom pozorištu?

Ideja da velika scena Narodnog pozorišta u Beogradu bude iznajmljena za koncert pevačice Marije Šerifović koji je najavljen za petak, 25. marta, izazvala je ovih dana buru komentara kako na društvenim mrežama tako i po pozorišnim kuloarima.

I dok dramski umetnici javno negoduju zbog predstojećeg Šerifovićkinog koncerta na sceni nacionalnog teatra uz komentare da ova pozorišna kuća nije mesto za njen nastup zbog muzike koju izvodi, pevačica tim povodom poručuje preko društvenih mreža da je ostvarila još jedan san: „Zapevaću 25. marta na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Veliko hvala upravniku Dejanu Saviću.” Prodaja karata za koncert Marije Šerifović počinje danas, a cene se kreću u rasponu od 1.000 do 2.200 dinara uz Marijinu „društvenu” poruku: „Ima samo 500 karata, tako da požurite!”

„Radi se na prvom mestu o jednoj od najuspešnijih osoba u oblasti pop muzike, odnosno Mariji Šerifović. Reč je o muzičkoj zvezdi evropskog ranga, pobedniku pesme Evrovizije koji je gotovo celu umetničku Evropu doveo u beogradsku Arenu i koji ima na desetine hiljada svojih obožavalaca i ljudi koji slušaju njenu muziku. Što se tiče ideja da se i druga, odnosno alternativna, umetnost predstavi u nacionalnom teatru, moram da podsetim da je ovde nastupala i muzička grupa ’Garavi sokak’, kao i pevačica Dragana Mirković, odnosno Đorđe Balašević… Da je u našoj kući sniman rijaliti šou ’Ja imam talenat’ sa sve našim ministrom Tasovcem u glavnoj ulozi i to godinama. I da se tom prilikom niko nešto nije preterano uzbuđivao”, kaže Dejan Savić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Da li je ovo „uzbuđenje” esnafa još jedna u nizu reakcija na račun upravničke politike Dejana Savića čiji je status v.d. upravnika istekao pre nekoliko meseci? Predlog za imenovanje novog upravnika Božidara Đurovića je UO doneo pre gotovo godinu dana, a odluku još nije potvrdila Vlada Srbije. Potezi Dejana Savića su u delu umetničke javnosti stalno pod lupom, pa je i Marija Šerifović sada dobar povod da se upravnik stavi „na tapet”.

„Morao bih da podsetim, da ovo nije nikakva programska orijentacija Narodnog pozorišta u Beogradu, već probni balon kojim hoćemo da proverimo kakva će biti reakcija publike, odnosno zaposlenih u kući pa ćemo na osnovu toga doneti odluku. Mi smo jednom prilikom imali sličnih aktivnosti koje nisu dobro prošle u javnosti i više se takvih aktivnosti nismo prihvatali. A ako koncert Marije Šerifović ne bude ocenjen kako treba, nećemo se više takvim programima baviti. Smatram da je ovo i kao marketinški potez nešto što ne mora da bude loše, nešto što će privući neku novu publiku koja možda ne dolazi u Narodno pozorište u Beogradu. Neka deo publike sa koncerta Marije Šerifović dođe u narednom periodu da gleda i neke naše predstave, pa smo već u nekom profitu. I tek na kraju da kažem i ovo: pogledajte programe u okolini sličnih kuća. Na primer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Da li je možda neko pisao o tome da je pevač Goran Karan nastupao u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu? Ideja je da Marija Šerifović nastupi kod nas, ali i u SNP-u sa istim programom. Neko ko danas pita o tim stvarima, u vreme kada je kultura sve više okrenuta sama sebi i tržištu, taj grdno greši. Ako postignemo dogovor oko svih formalnosti sa Marijom Šerifović naša pozorišna kuća bi mogla da bude na dobitku i do pola miliona dinara”, dodaje Dejan Savić.

Marija Šerifović primećena ju juče u Narodnom pozorištu u Beogradu, a kako tvrde njeni bliski saradnici povodom novonastale situacije neće davati izjave. Pop pevačica Marija Šerifović muzikom se bavi dugi niz godina. U finalu Evrosonga 2007. godine u Helsinkiju sa pesmom „Molitva” donela je pobedu Srbiji i tako omogućila da se u Beogradu organizuje izbor za pesmu Evrope 2008. godine. Cvoju „Molitvu”  pevala je na mitingu Srpske radikalne stranke u rodnom Kragujevcu 2007. godine, uz komentar da je njena pesma bila molitva za novu, drugačiju i pre svega pošteniju Srbiju. Prošle godine nastupala je u rezidenciji američkog ambasadora Majkla Kirbija na proslavi Dana nezavisnosti 4. jula.

(Borka Golubović-Trebješanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar