U trendu

Koncert Rasinskog 29. oktobra u Kolarcu

BEOGRAD – Kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski održaće koncert pod nazivom “Kamo noći, kamo dani“ 29. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Rasinski ovaj nastup održava povodom obeležavanja 40 godina od svog prvog autorskog koncerta u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i posvećuje ga sećanju na velikane srpske muzičke scene koji su obeležili njegovu karijeru i doprineli njegovoj afirmaciji.

Među njima se nalaze i Aleksandra Ivanović, Irina Arsikin, Aneta Ilić, Snežana Savičić Sekulić, Nataša Jović Trivić, Tanja Andrijić, Željko Lučić, Oliver Njego, Ivan Tomašev, Tripo Simonuti, Milica Barić, Bojan Suđić, Stanko Šepić, Nemanja Savić, Olga Biserčić i drugi, a neki će i nastupiti sa Rasinskim na ovom koncertu.

Autorova želja bila je da repertoar večeri čine dela nastala u različitim periodima njegovog rada, od ranih opusa do poslednjih monumentalnih dela iz kojih će biti predstavljene odabrane numere od vokalne lirike, preko kamerne i horske muzike, sve do dela namenjenih orkestru.

Najveći broj kompozicija u fokusu ima ljudski glas, koji je u sprezi sa snažnim poetskim tekstovima za Rasinskog bio veliki pokretač inspiracije.

Opus Miroljuba Aranđelovića Rasinskog obuhvata muziku različitih žanrova, vokalnu, kamernu, solističku, opersku, orkestarsku, primenjenu, popularnu i elektroakustičku, a delo mu je duboko srođeno sa srpskom istorijom, tradicijom i kulturnom baštinom.

Pisao je muziku za TV serije “Tragom Karađorđa“, “Humor i satira“ i “Logor“, kao i za više od 300 pozorišnih predstava (uključujući i dečje mjuzikle, lutkarske predstave, tri kabarea).

Pisao je muziku i za radio i brojne kulturne manifestacije poput Vukovog sabora u Tršiću, Jajincima, Zejtinliku, Slobodištu, Grad teatru u Budvi, Banjaluci, i mnogim drugim.

Održao je više autorskih koncerata, od kojih četiri u Parizu, a dela mu se izvode i u Americi i Kini.

Dobitnik je mnogih kompozitorskih priznanja: Nagrade Grada Beograda za operu “Sedra“ za 2018. godinu, Vukove nagrade, Sterijine nagrade, prve nagrade Mokranjčeve zadužbine, Zlatnog beočuga Beograda, Slova ljubve, Zlatne značke KPZ Srbije, Nagrade “Josif Marinković“ za najbolju srpsku solo pesmu, sedam nagrada “Joakim Vujić“, 10 nagrada na Vojvođanskim susretima profesionalnih pozorišta, kao i na Majskim igrama i Zmajevim dečjim igrama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.