U trendu

Koncert „Sankt Peterburg Beogradu“ održan večeras u NP

BEOGRAD – Svečani koncert „Sankt-Peterburg Beogradu“ održan je večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u izvođenju narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela, Edvarda Hila mlađeg i ansambla „Ese-kvintet“.

Koncert je realizovan povodom Sporazuma o saradnji Grada Beograda i Vlade Sankt-Peterburga koji su 11. septembra u ovom gradu potpisali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i gubernator Sankt-Peterburga Aleksandar Beglov.

„Ruska umetnost i kultura prepoznatljivi su širom sveta, a mi u Srbiji smo oduvek veliki deo formalnog obrazovanja posvećivali ruskim književnicima, pesnicima i ostalim umetnicima, koji su značajno doprineli daljem razvoju svetske kulture“, rekao je Radojičić.

Dodao je da je danas nezaobilazno setiti se velikana poput Dostojevskog, koji je bio pisac, filozof i psiholog, a čijih se 200 godina od rođenja obeležava ovih dana.

„Mogu reći u ime svih Beograđana da smo ponosni što večeras imamo priliku da slušamo sjajne ruske umetnike koji u Beograd donose duh divnog Sankt-Peterburga“, rekao je Radojičić.

Kazao je i da je kulturni život od velikog značaja za Beograd, a da će Sporazum koji je potpisan u septembru doprineti da saradnja u oblasti kulture bude intenzivnija, na korist obeju strana.

Gubernator Beglov rekao je da je razmišljao kakav poklon može dati Beogradu i došao do zaključka da je najbolji poklon duhovne prirode, te su pozvali ruske umetnike da večeras izvedu srpske i ruske pesme.

„Nalazimo se u jednom od najlepših srpskih pozorišta… Ovde su nastupali istaknuti srpski i ruski umetnici i raduje me što danas predstavnici ruske i srpske kulture nastavljaju da neguju tradicije naših predaka i jačaju naše duhovno zajedništvo i viševekovno prijateljstvo“, naveo je Beglov.

Po njegovim rečima, uspostavljena saradnja predviđena je za sve oblasti – kulturu, sport, a naročito za saradnju mladih.

Beglov je naveo i da ove godine ceo pravoslavni svet obeležava godišnjicu rođenja Aleksandra Nevskog i veoma je zahvalan Radojičiću na inicijativi da se njemu podignu dve biste – jedna u Beogradu, a druga u Sankt-Peterburgu.

Koncertu su prisustvovali i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić i gradski urbanista Marko Stojčić.

Program ovog devedesetominutnog koncerta činili su „Ples sa sabljama“ Arama Hačaturjana, „Večernja pesma“ Solovjov-Sedoja, „Svetli mesec“ Jurija Kramara, Srpska melodija „Mesečina“, „Smuglijanka“ Novikova i Švedova, „Lenjingradske večeri“ Matusovskija i Solovjov-Sedoja, „Pesma o prijatelju“ Petrova i Poženana, kao i mnoga druga dela ruskog repertoara.

Događaj je realizovala Vlada Sankt-Peterburga uz podršku Skupštine grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.