U trendu

Koncerti u susret Beogradskom Šopen festu sutra u Kolarcu

BEOGRAD – Ciklus koncerata koji će najaviti deveti Beogradski Šopen Fest (BŠF) pod nazivom „U susret Šopen Festu“ počinje sutra uveče u Kolarčevoj zadužbini, najavilo je udruženje “Kreartiva”.

Na promenadnom koncertu “Kako se sluša Šopen”, koji počinje u 11 sati, uz mlade talente muzičkih škola moderator Miloš Milovanović predstaviće mališanima lik i delo Frederika Šopena na originalan i zanimljiv način, što će biti ujedno proslava rođendana „pesnika klavira“.

Za 2. mart je najavljen dvodelni program u Skupštini grada Beograda sa pošetkom u 18 sati.

Uprvom delu koncerta u okviru ciklusa „Podijum mladih“, nastupiće Bogdan Dugalić i Arijan Petrovski, dobitnici više nagrada na značajnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, a na programu će, pored Šopenovih dela, biti i kompozicije Griga i Prokofjeva.

U drugom delu programa će pijaniskinja česko – srpskog porekla Biljana Urban izvesti dela Šopena, Betovena, Debisija i Jana Urbana.

Biljana Urban nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama, a njene koncerte prate ocene “posebna liričnost i rafiniranost, savršensto zvuka i osećaja za tempo, prvorazredno umeće”.

“Ona svira sa veličanstvenim nadahnućem i dubinom”, ističu kritičari.

Urban je unuka češko – srpskog kompozitora Jana Urbana, koji je značajan deo života proveo u Srbiji gde je doprineo razvoju umetničke muzike i muzičkog života i ostavio bogatu zaostavštinu.

Biljana Urban posvećeno oživljava opus svoga dede i izvodi njegova dela u kojima je vidno prisutan uticaj Frederika Šopena.

Deveti Beogradski Šopen Fest biće posvećen proslavi 30 godina od osnivanja „Šopenijade“, svoje preteče, prve revije mladih talenata na Balkanu posvećene „pesniku klavira“.

U aprilu će biti održani „Dani Šopena“, a u oktobru „Jesenji ođeci“.

BŠF je internacionalna, kulturno-obrazovna manifestacija, koju od 2012. godine organizuje umetničko udruženje „Kreartiva“, sa Muzičkom školom „Stanković“ kao domaćinom i Ambasadom Republike Poljske u Beogradu kao generalnim sponzorom.

Festival populariše klasičnu muziku, predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora Frederika Šopena, a obuhvata pijanističko takmičenje, reviju mladih talenata – učenika i studenata klavira iz Srbije, regiona i Evrope, koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice za decu.

(Tanjug)