U trendu

Konkurs za „Nagradu Milan Mladenović“ počinje 1. maja

BEOGRAD – Zadužbina Milana Mladenovića saopštila je danas su u žiriju „Nagrade Milan Mladenović“ za najbolju pesmu na području bivše Jugoslavije Mile Kekin, Sonja Lončar, Matjaž Manček, Edo Plovanić i Dragiša Uskoković Ćima.

Fond za nagradu koja nosi ime uticajnog gitariste, pevača i autora bendova Limunovo drvo, Šarlo akrobata i Ekatarina Velika, Milana Mladenovića, iznosi 3.000 evra, a konkurs kreće 1. maja kada će sve pojedinosti biti objavljene na sajtu Zadužbine www.milanmladenovic.com, kaže se u saopštenju.

Frontmen zagrebačkog pank rok sastav Hladno pivo Kekin je poručio da se nada da ća među prijavljenima čuti svežu autorsku krv, naglasivši da ne očekuje fantastične svirače i pevače i da će „maksimalno ceniti originalnost, nešto novo i osvežavajuće“.

„Pesma može biti bilo kog žanra, ali najbolje je ako je dovoljno hrabra da izađe iz okvira postojećih žanrova i donese nam nešto potpuno novo“, navela je Lončar, pijanistkinja i članica LP dua.

Urednik muzičkih programa ljubljanske kulturne ustanove „Kino Šiška“ Manček će tražiti „mlade stvaraoce, mladu kreativnost, mladu muziku, mladu pesmu koja sadrži u sebi seme vanvremenosti“, dok je osnivač portala Muzka.hr Plovanić ocenio da uspešnu pesmu publika mora „razumeti, prihvatiti i prisvojiti“.

„Sam Milan bi precrtao svaku pesmu koja liči na Ekatarinu“, rekao je Uskoković, nekadašnji basista EKV-a.

„Nagrada Milan Mladenović“ podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svojstvene umetničkoj zaostavštini Mladenovića (1958-1994), a biće dodeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra na dan muzičarevog rođenja.

Dosadašnji dobitnici bili su Artan Lili sa pesmom „D.E.P.R.A.“, Dram sa „Daj mi sve“ i Ana end d čejndžiz sa „Tu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.