U trendu

Konzumiranje kafe dovodi do lakše i impulsivnije kupovine

FLORIDA SITI – Zanimljiva naučna studija istraÅŸivača sa Floride pokazala je kako ispijanje kofeinskih napitaka utičce na povečanu potroÅ¡nju kupaca, prenose američki mediji.

Naučnici su ispitivali kakvo dejstvo imaju kafa i drugi napici bogati kofeinom i došli do zanimljivih podataka da je njihovo ispijanje povezano sa lakšom kupovinom.

Naime, u studiji se navodi da ispijanje kafe utiče na impulsivniju kupovinu jer je poznato da je kafa jak stimulans, koji je pored toga lako dostupan.

Zanimljivo je da ovo najviÅ¡e utiče na kupovinu „lepih“ proizvoda, kao Å¡to su mirisne sveće, masaÅŸeri, dekorativni predmeti… Å¡to se objaÅ¡njava time da ispijanje kafe dovodi ljude u stanje opuÅ¡tanja.

IstraÅŸivači misle da unos kofeina ima ovaj efekat na ponaÅ¡anje potroÅ¡ača jer pojačava uzbuđenje, koje se doÅŸivljava kao stanje aktivacije i budnosti i moÅŸe da varira od ekstremne pospanosti do ekstremnog uzbuđenja.

Prilikom veće budnosti, nakon ispijanja energetskih napitaka, potroÅ¡ači imaju bolju percepciju prilikom posmatranja karakteristika proizvoda Å¡to dovodi do boljeg zapaÅŸanja, a zatim i kupovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.