U trendu

Kreativnom centru nagrada za Najbolji evropski udžbenik

BEOGRAD – Knjiga za decu predškolskog uzrasta „Igram se i razmišljam“ Slavice Marković i Simeona Marinkovića, sa ilustracijama Nikole Vitkovića i Marka Šerera i u izdanju Kreativnog centra, osvojila je Zlatnu nagradu za Najbolji evropski udžbenik na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga, saopštila je danas direkcija ove izdavačke kuće.

Knjiga „Igram se i razmišljam“ je višenamenski radno-igrovni materijal za predškolce koji se bavi osnovnim matematičkim pojmovima, ali istovremeno izlazi u susret i dečjoj potrebi za igrom i pokretom.

U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji da je ovo „vrlo lepo i atraktivno dizajnirana radna sveska koja uvodi matematičke pojmove putem različitih primera, vežbi i igara na način prilagođen predškolskoj deci. “

„Neobično veliki format knjige izaziva radoznalost kod dece, a ilustracije su dobro povezane sa svakim od matematičkih koncepata. Priručnik je obogačhen međupredmetnim vezama, a uočljiv je i dobar balans aktivnosti usredsređenih, s jedne strane, na razvoj intelekta, a s druge na igru i fizičke aktivnosti… Kombinacijom ovih aktivnosti kod dece se stimuliše sveukupani razvoj – kognitivni i fizički“, naveo je žiri, koji čine stručnjaci za obrazovnu literaturu upoznati sa različitim evropskim jezicima i različitim obrazovnim sistemima.

„Veoma smo zahvalni žiriju što je ovako visoko vrednovao našu ideju. Učešće u ovom izuzetnom takmičenju za najbolji evropski obrazovni materijal za nas je velika čast, a detaljne evaluacije koje nam daje žiri pomažu nam da svaki naredni materijal bude još bolji. Ova nagrada pripada velikom timu koji je radio na knjizi i sve nas obavezuje na to da u budućnosti pokušamo da budemo još kreativniji“, navode autori udžbenika Simeon Marinković i Slavica Marković.

Direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković izjavila je da je ideja za ovu knjigu nastala 2020. godine, tokom karantina, i da je tada počela priprema novih izdanja namenjenih deci obuhvaćenoj pripremnim predškolskim programom.

„Slušajući komentare roditelja i vaspitača o tome koliko je teško organizovati rad dece kod kuće, došli smo na ideju da ovladavanje matematičkim pojmovima iskombinujemo s vežbama oblikovanja i tradicionalnim i savremenim dečjim igrama. U vremenu tehnologije često zaboravljamo koliko je za dečji razvoj neophodno kretanje. Prvi utisci vaspitača i dece koji su koristili ovu knjigu govore da je naša zamisao bila dobra – deca su aktivnija, a zahvaljujući igri lakše usvajaju i matematičke pojmove i stiču trajnija znanja“, ističe Marinković.

Po rečima direkcije Kreativnog centra, ovo je osmi put da ova izdavačka kuća osvaja Nagradu za najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Material Award – BELMA).

Ovo priznanje dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar