U trendu

Kruševačka premijera predstave Valjevska bolnica

Kruševačka premijera predstave „Valjevska bolnica“, koju je Kruševačko pozorište radilo u koprodukciji sa Centrom za kulturu Loznica i Fakultetom umetnosti iz Kosovske Mitrovice, biće izvedena 14. i 15. oktobra u tom gradu, a povodom Dana oslobođenja Kruševca u Prvom i Drugom svetskom ratu.

„Valjevska bolnica“ je rađena po romanu Dobrice Ćosića, za dramatizaciju je bio zadužen Branislav Nedić, režirao je Slavenko Saletović, a pripremana je u okviru obeležavanja stote godišnjice Prvog svetskog rata i Valjevske bolnice.

Premijeru na otvorenom je imala u Tršiću, u okviru Vukovog sabora, kada ju je i pored kiše pratilo oko 600 gledalaca. U Valjevu će se igrati 30. oktobra, u okviru zvaničnog državnog obeležavanja stote godišnjice Valjevske bolnice.

„To je, verovatno, jedan od najznačajnijih događaja u istoriji našeg naroda. Značajan jer su, nakon velike pobede protiv Austrougara 1914. godine, mnogi naši civili i vojnici stradali od vaši, odnosno od pegavog tifusa. To stratište je označilo novo poglavlje, ovoga puta u borbi protiv vaški“, podsetio je u izjavi za Betu upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić.

Glavna uloga je poverena Marku Živiću, koji gostuje u predstavi, a nastupaju i prvak drame Narodnog pozorišta iz Niša Dejan Cicmilović i prvak Kruševačkog pozorišta, sada u penziji, Milija Vuković, te drugi članovi Kruševačkog pozorišta.

Nedić je napomenuo da je prvi put ostvarena saradnja sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Kosovske Mitrovice i da je osmoro mladih glumaca dobilo šansu da u značajnoj predstavi pokaže šta zna. 

Predstava je urađena pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Grada Kruševca i Grada Loznice, uz pomoć Ministarstva kulture i Eparhije kruševačke.

Nedić je najavio da će u ovoj sezoni Kruševačko pozorište raditi i predstavu za decu „Aladin i čarobna lampa“, u režiji Zorana Lozančića. Uslediće saradnja sa mladom rediteljkom Snežanom Trišić, potom „Kir Janja“ u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Niša, u režiji Vladimira Popadića, a radiće se i tradicionalna Novogodišnja predstava.

Nedostatak sredstava usporio je poslove na rekonstrukciji bioskopa „Evropa“, prostora koji je predviđen za buduće Pozorište za decu.

„Direkcija za urbanizam je završila idejni projekat Pozorišta za decu tako da uskoro ulazimo u razne konkurse, domaće i strane, kroz koje ćemo pokušati da obezbedimo novac kako bismo iduće godine ušli u totalnu rekonstrukciju bivšeg bioskopa ‘Evropa’, koja će koštati oko 600.000 evra“, kazao je Nedić.

Predstave Kruševačkog pozorišta su tokom prethodne pozorišne sezone učestvovale na 22 festivala sa kojih su donele 25 nagrada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar