U trendu

Literatura bez banalnosti

Našoj i svetskoj čitalačkoj publici engleska spisateljica Džoana Haris (1964) poznata je po bestseleru "Čokolada", po kojem je snimljen i veoma uspeo film sa Žilijet Binoš i Džonijem Depom. Njene romane kritičari svrstavaju u popularnu literaturu, ali lišenu svake vrste banalnosti ili klišea, sa uvek zanimljivim zapletom, puno živih ličnosti koje opterećuje ili kroz život vodi neka trajna iz prošlosti. Takvi su i "Gospodari i igrači", čija je priča data u vidu naizmeničnih ispovesti dva sasvim različita lika, a sve se vrti oko veoma ugledne i prestižne gimnazije "Sent Ozvalds".
U blizini ove institucije sa ogromnom tradicijom i ugledom živi 12-godišnji dečak, sin domara, promašenog čoveka koga je žena, ostavivši mu dete, napustila pet godina ranije. Siromašnom, ali veoma radoznalom i inteligentnom dečaku, "Sent Ozvalds" je nešto što je za njega nedostižno, jer tamo uče samo deca izuzetno bogatih ljudi. Iz neposredne blizine on će posmatrati taj svet kome ne pripada i sve više će ga obuzimati osećanje životne nepravde i ljubomora, što će vrlo brzo preći u patološku mržnju i želju za osvetom. Deceniju i po kasnije, on će falsifikovanjem dokumenata uspeti da kroči u gimnaziju, i to kao nastavnik, samo sa jednim ciljem, da uništi ugled ove škole i profesore.
Zatim kreće čitav niz čudnih i misterioznih zbivanja, spletke, naoko naivne, a zatim sa sve ozbiljnijim posledicama. Sam kraj romana je u znaku neočekivanog i šokantnog, ali vrlo uverljivog preokreta. Prevodilac je Dragan D. Đorđević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar