„Mačka na usijanom limenom krovu“ 14. juna u BDP-u

BEOGRAD – Komad Tenesi Vilijamsa „Mačka na usijanom limenom krovu“ u režiji Nataše Paplavske biće premijerno izveden 14. juna na sceni „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas u BDP-u.

U glavnim ulogama našli su se Marina Ćosić i Stefan Radonjić.

Ovaj svetski pozat pozorišni komad igran je u BDP-u 1956. godine, kada su se u glavnim ulogama našli Olivera i Rade Marković u režiji Minje Dedića.

U samo predevečerije rata u bivšoj Jugoslaviji komad je na scenu BDP-a postavila Ljiljana Todorović, a u glavnim ulogama su se našli Snežana Bogdanović i Žarko Laušević.

Rediteljka predstave ističe da je raditi tekst Tenesija Vilijamsa velika čast za svakog reditelja i glumca i velika želja od studentskih dana.

Ona je na poziv Beogradskog dramskog pozorista došla da režira „Mačku na usijanom limenom krovu“.

„Priču o hipokriziji društva, greškama jedne porodice i njenim krizama, o dvoje mladih ljudi koji ne upražnjavaju ljubav i svim pitanjima koja nas i danas muče postavila sam svedenije nego predstave koje sam do sada radila. Velika je odgovornost pred nama nakon predstave iz pedesetih godina koju je režirao Minja Dedić, a glavne uloge tumačili Olivera i Rade Marković „, kaže makedonska rediteljka.

Danica Maksimović kroz ulogu Big mame kaže da je vodila računa da ne padne ispod nivoa sjajnih Tatjane Lukjanove i Ljiljane Krstić koje su nekada tumačile ovu ulogu, a partner na sceni joj je Slobodan Ćustić.

Njih dvoje, uz druge glumce ansambla Milicu Milšu, Mikija Damjanovića, Milana Čučilovića, daju “ vetar u leđa“ mladim glavnim protagonistima predstave Marini Ćosić i Stefanu Radonjiću

Mlada glumica Ivana Panzalović tumači vrlo interesantno postavljen lik velečasnog preobraženog u časnu sestru.

Pisac Tenesi Vilijams u svojim delima bavio je vrlo tabuiziranim temama kao što su homofobična i rasistička južnjačka kultura, licemerje, alkoholizam i homoseksualnost.

On je obrađivao i teme poput nerazumevanja među generacijama, između roditelja i dece, ali i nerazumevanja supružnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.