U trendu

Manu Čao u Botaničkoj bašti – magično vece

BEOGRAD – Francusko-španski muzičar Manu Čao večeras je održao samostalan akustični koncert u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu pred skoro 2000 ljudi.

Gotovo nikad se ne dešava da bilo koji muzičar domaći ili strani izađe ranije na scenu od predviđene satnice, ali Manu Čao je očigledno i po tome jedinstven, jer je iznenadio publiku kad je skočio na binu sedam minuta pre termina (20.30h) početka programa.

„Dobro veče, Beograd“, na srpskom se obratio nasmejani umetnik i onda na engleskom sa španskim akcentom je nastavio – „Jeste li spremni? Krećemo!“.

Zasvirao je sedeći na stolici sa akustičnom gitarom u pratnji samo dvojice kolega (manja gitara i bongo), skromno obučen sa izgledom i energijom poput večitog dečaka, iako je premašio šestu deceniju, što je zaista neverovatno.

Set lista koncerata bila je u stilu preseka njegove solo karijere i slavnog benda „Mano Negra“ koji ga je proslavio.

Miljenik srpske publike je napravio i svojevrsni novi rekord, jer je večerašnji koncert rasprodat unapred za svega 24 časa od trenutka kada su ulaznice puštene u prodaju.

Ali, jedan nepobediv rekord francusko-španski umetnik je postigao kada je poslednji put bio u Srbiji, pre večerašnjeg nastupa.

Naime, na svoje insistiranje on je odabrao da u školi „Mika Antić“ u Nišu 19. oktobra 2019. održi koncert kapaciteta do hiljadu posetilaca i preskoči time Beograd, a karte su tada planule za manje od sat vremena.

Koncert ove noći naziva „Acoustic“ je realizovan u okviru serije koncerata „Garden Sešions“, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

Botanička bašta je idealan prostor za svetskog muzičara, kompozitora, pevača i gitaristu, jer je on veliki borac za ekologiju, uživa u prirodi, izraziti je antiglobalista, dakle protivnik „supermarket“ instant kulture i proizvoda, Holivuda i svih mana koje nose sa sobom moćne sile.

Manu Čao je uživao večeras na koncertu zbog srpske publike koja je sve vreme od početka plesala i pevala sa njim, najsrećniji su bili oni u prvim redovima tik uz binu.

Koncept koncerta ili spontana odluka frontmena je bila u tome da se svaka pesma večeras produži, i kad je publika pomislila da je kraj, on je obavezno nastavi i peva refrene unedogled, što ocigledno nije zamorilo njegove ljubitelje.

Taj manir je bio prisutan tokom cele svirke, što mu je očigledno bilo zanimljivo, da malo promeni standardno očekivano izvođenje.

Sa prijateljima i bratom Antoanom Čaom osnovao je slavni bend “Mano Negra” 1987. godine, koji je postigao značajan uspeh, posebno u Evropi, sa velikim hitovima – “Mala Vida”, “King of Bongo”, “King Kong Five”, “Out of Time Man”.

Sve navedene kompozicije zvuče sasvim drugačije u akustičnom formatu, na momente neprepoznatljivo, nego što bi bilo u elektronskoj verziji, ali ni to nije smetalo nikome u žurci bez prestanka.

Manu je postao solo umetnik 1995. godine i sa pratećim bendom “Radio Bemba” je često na turnejama.

„Hvala, Belgrad“, ponavljao je često Manu Čao na srpskom, vidno oduševljen reakcijama publike.

Umetnik je više puta nastupao u Srbiji na različitim lokacijama – na festivalu “Exit” u Novom Sadu barem dva puta, u Beogradu na Stadionu Tašmajdan i u Hali sportova (2013, poslednji nastup u prestonici).

Tako je izgradio sjajan odnos sa auditorijumom Srbije da je rado viđen gost kad god se pojavi.

Muzičar je menjao dve gitare i nizao poznate numere ili hitove u kolekciji – „Me Gustas Tu“, „Bongo Bong“, „La Vida Tombola“, posebno „Je ne t’aime plus“, „Mr Bobby“, „Mentira“.

Svetski umetnik poliglota peva na francuskom, španskom, engleskom, italijanskom, arapskom, katalonskom, galicijskom, portugalskom, grčkom, povremeno i na drugim jezicima.

Zvanični deo koncerta je okončao nakon sat vremena, ali se veoma brzo popeo na binu i nastavio da ređa pesme koje publika želi.

Nije se štedeo, uz gitare, bongo i vokal pružio je fanovima šarmantan repertoar sa produženim verzijama numera.

Gitarista i pevač koji je davno karijeru započeo u Parizu sa grupama Hot Pants i Los Carayos, večeras je napravio euforiju sa hitom „Clandestino“, ali i naslovima „Welcome to Tijuana“, „La Primavera“, „Mi vida“, „Homens“, „Bienvenida a Tijuana“, „Mama Call“.

Podelio je sa fanovima sve te pesme sa albuma u poslednje dve decenije – “Próxima Estación: Esperanza” (2001), “Radio Bemba Sound System” (2002), “Sibérie m’était contéee” (2004), “La Radiolina” (2007), “Baionarena” (2008), kao i nedavni hit “Me Provoca Te Ver”.

Posle dva duga bisa i više od dva sata svirke (130 minuta), Manu Čao i ekipa su se oprostili od publike, a frontmen je onda u nekoliko navrata ulazio u prve redove publike i pozdravljao se sa najvatrenijim obožavaocima.

Jasno je bilo nakon toliko dugih pozdrava, zagrljaja i osmeha, da mu je veoma teško da se ođavi ove magične večeri.

Verujemo da će nas Manu Čao uskoro ponovo posetiti i obradovati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.