U trendu

Maratonci trče počasni krug besplatno na jutjubu

BEOGRAD – Legendarni film „Maratonci trče počasni krug“ odnedavno se može u celosti besplatno gledati uz besprekoran kvalitet slike, boja i zvuka na jutjub kanalu producentske kuće Centar film.

Crna komedija reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, prvi put prikazana 1982. godine, i tokom decenija izuzetno brojni poklonici filma su ga videli uglavnom sa izbledelih i loših kopija.

„Maratonci“ su priča smeštena između dva svetska rata o članovima pogrebničke porodice Topalović, koje su nezaboravno odigrali Mija Aleksić (1923-1995), Pavle Vuisić (1926-1988), Danilo Bata Stojković (1934-2002), Bogdan Diklić i Mića Tomić (1920-2000).

Iz Centar filma, koji je bio producirao ovu kultnu komediju, rađenu po Kovačevićevoj pozorišnoj predstavi, ističu da danas „‘Maratonci“ slove „kao jedan od najboljih filmova ikad urađenih na našim prostorima“.

„Ovaj klasik neprekidno osvaja nove obožavatelje te je ujedno i jedan od najgledanijih domaćih filmova ikada. Porodica Topalović i njihovo pogrebno društvo postali su deo opšteg kulturnog nasleđa mnogih generacija u filmu koji ne prestaje da oduševljava“, kažu iz Centar filma.

U filmu je Zoran Radmilović (1933-1985) igrao lik „grobljanskog“ gangstera Bilija Pitona, Bora Todorović (1929-2014) zavodnika Đenke, dok je Jelisaveta Seka Sablić za ulogu Kristine dobila „Zlatnu arenu“ za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Pul

Kompozitor je bio Zoran Simjanović (1946-2021). Jugoslovenska kinoteka je „Maratonce“ 2016. godine proglasila za kulturno dobro od velikog značaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.