U trendu

Mario Vargas Ljosa stigao u Srbiju

Peruanski pisac, nobelovac Mario Vargas Ljosa stigao je danas u Srbiju, saopštila je izdavačka kuća Laguna, na čiji je poziv i stigao.

On će danas gostovati u Novom Sadu, gde će na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta biti priređen Razgovor s piscem, nakon čega će Vargasu Ljosi biti dodeljena i Specijalna nagrada za prozu „Milovan Vidaković“ Međunarodnog festivala ProseFest.

Njega će sutra u Beogradu primiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vargas Ljosa će sutra od 18 časova u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru u Beogradu potpisivati knjige, a kako se navodi u saopštenju, izjavio je da bi među onima koji traže autogram, najviše voleo da vidi mlade ljude jer oni „vraćaju mladost jednom piscu“.

Mario Vargas Ljosa je rođen u Peruu, za prvu objavljenu knjigu, zbirku priča „Šefovi“, dobio je nagradu „Leopoldo Alas“, za roman „Zelena kuća“ dobio je Međunarodnu nagradu „Romulo Galjeos“, a postao je poznat posle objavljivanja romana „Grad i psi“.

Dobitnik je nekih od najznačajnijih priznanja, među kojima nagrade Servantes, nagrada Princ od Asturije i PEN Nabokov, a 2010. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Među njegovim najpoznatijim romanima su i „Rat za smak sveta“, „Panteleon i posetiteljke“ i „Jarčeva fešta“, koji su adaptirani i za film.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.