U trendu

Marko Kusmuk, mladi umetnik iz Beograda dobio nagradu „Zlatni Osten“ u Skoplju

SKOPLJE – Mladi umetnik Marko Kusmuk iz Beograda je dobitnik nagrade „Golden Osten“ koju dodeljuje prestižna međunarodna manifestacija Osten Bienale crteža u Skoplju, saopštili su organizatori.

Internacionalni žiri, na čelu sa kustosom bijenala Emilom Aleksijevim, je u konkurenciji 1035 radova koje je predstavilo 336 umetnika iz 52 zemlje, ovo prestižno priznanje dodelio Marku Kusmuku.

Svečana ceremonija dodele nagrada je održana u Nacionalnoj galeriji Severne Makedonije Cifte Hammam u Skoplju, kojoj je, osim velikog broja zvanica iz sveta umetnosti i medija, prisustvovao i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da moj rad po mišljenju internacionalnog žirija zaslužuje Zlatni Osten. Ovo bijenale postoji već 55 godina i za to vrijeme ugostili su i nagradili mnoge značajne umjetnike poput Marine Abramovič, Joseph Koshuth, Vladimira Veličkovića, Joze Cijuha, Piere Soulages i mnoge druge pa mi je posebna čast da se i moj rad nađe među njihovim remek delima“ izjavio je Marko Kusmuk koji je dobio nagradu za crtež „Buđenje“.

Inače, Kusmuk je za svoja dela već dobio nekoliko priznanja u zemlji i inostranstvu, i to: Prvu nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković, Veliku nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež „Zlatni lav“ u Veneciji na izložbi Venis Lend u organizaciji Anonima Sogniatori.

Marko Kusmuk izlaže od 2007. godine od kada je imao 24 samostalne izložbe u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 60 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu – Kina, Japan, Italija, Nemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina.

U poslednje tri godine učestvovao u 16 značajnih međunarodnih i domaćih umetničkih projekata.

Kompleksna i slojevita poetika jedna je od najupečatljivijih osobina radova ovog nadarenog umetnika.

Pođednako dobro se snalazeći i u malom i u velikom formatu, Kusmuk upotrebom bogatog slikarskog rečnika uspeva da prikaže večne teme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar