U trendu

Medaković:Dobro je što se slika vratila, razočarani načinom

BEOGRAD – Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je komentarišući zaplenu slike „Stražar“ Paje Jovanovića na aerodromu Nikola Tesla rekla da je dobro što se slika vratila u Srbiju, ali da su razočarani načinom na koji je neko pokušao da prokrijumčari sliku takve vrednosti.

„Zatečeni smo načinom na koji je neko pokušao da sliku izuzetne vrednosti, pre svega umetničke, ali i materijalne, na ovakav način prokrijumčari. Slika je kupljena na aukciji u Doroteumu, predata je kupcu i mi smo srećni što se vredna umetnička dela vraćaju u Srbiju. Veoma smo razočarani što se slika takve vrednosti vratila u zemlju u koferu sa vešom“, rekla je Medaković za Tanjug.

Ona je ukazala da dela takve vrednosti, ali i starosti kao što je slika „Stražar“ nastala u 19. veku, sa već krtim platnom, zahtevaju poseban tretman i posebno pakovanje.

„Muzej je svima ponudio svoje usluge, apsolutno besplatno i svako može da nam se obrati da sliku pravilno upakuje i pripremi za transport“, rekla je direktorka Muzeja grada Beograda.

Ona je naglasila da muzej nastoji da prati promet delima srpskih umetnika ili značajne artefakte naše kulturno-istorijske baštine koji se pojavljuju u ponudi najvećih svetskih aukcijskih kuća i podestila da dela Paje Jovanovića spadaju u grupu najvrednijih i najskupljih.

Medaković je predočila da je zadatak institucija da vrate vredna umetnička dela u Srbiju i da učine vidljivim postupke trgovine, prodaje i prometa umertničkim i kulturnim dobrima.

Pokušaj da se slika „Stražar“ dimenzija 70×56 cm, čuvenog Paje Jovanovića, prokrijumčari otkriven je u četvrtak prilikom kontrole prtljaga putnika u torbi Beograđanina (39) koji se po preuzimanju prtljaga uputio ka izlazu preko zelenog kontrolnog prolaza, namenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje.
Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137,5 hiljada evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a.

Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrenost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15,5 hiljada evra, koje takođe nije prijavio.
Umetnička slika, kao i 5,5 hiljada evra, koliko je preostalo nakon što je putniku vraćeno dozvoljenih 10 hiljada evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.