U trendu

Medaković za Tanjug: Beograd ima novi izložbeni prostor

BEOGRAD – Muzej grada Beograda ima novi izložbeni i galerijski prostor u centru grada u kojem će u najvećoj meri biti izlagani radovi savremenih stvaralaca u Srbiji, kazala je Tanjugu Jelena Medaković direktorka Muzeja grada Beograda.

Novi izložbeni i galerijski prostor zvaće se Salon Muzeja grada Beograda, nalazi se u Bulevaru kralja Aleksandra br.30, a njegovo otvaranje predviđeno je sledeće nedelje.

Ekipa Tanjaga imala je priliku da uđe u Salon Muzeja grada Beograda i snimi poslednje pripreme pred otvaranje ovog ekskluzivnog izložbenog i galerijskog prostora.

Vredna ekipa iz MGB-a postavlja artefkte za prvu izložbu u tom prostoru.

Medaković naglašava da je gradu nedostajao muzejski prostor poput Salona Muzeja grada Beograda.

„Ovaj prostor obradovaće sve poštovaoce muzejske delatnosti. Prvenstveno savremene stvaraoce u Srbiji jer je primetan nedostatak prostora za izlaganje dela savremene umetnosti i nešto veće tematske izložbe koje kraće traju“ kazala je Jelena Medaković i dodala da je veoma zahvalna gradskim vlastima koje su prostor u Bulevaru kralja Aleksandra br.30 dodelile Muzeju grada Beograda.
Kako kaže namera joj je da u novom prostoru razvija konstatnu izložbenu aktivnost.

„Promovisaćemo savremeno stavaralštvo, ali bavićemo se i aktuelnim trendom u muzeologiji,a to je dijalog između postavki nekih starih autora sa radovima aktuelnih mladih stvaralaca“ kazala je Medaković.

Prema njenim rečima, prvo publika će nakon otvaranja Salona Muzeja grada Beograda imati priolike da vidi deo zbirke savremenog stvaralaštva nakon 1950. godine „Izložba će imati naslov „Unplugged: Umetnost bez struje“. Cilj izložbe je promocija klasičnih likovnih tehnika kroz savremeni narativ i savremene poetike. Umetnost je karika za kojun se svi hvatamo kada ulazimo u krizne situacije. Na prvoj izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda biće izložena dela Dimitrija Pecića, Vuka Vidora, Miška Pavlovića, Bore Iljovskog, Biljane Đurđević, Uroš Đurića…“ kazala je Medaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.