U trendu

MIK i umetničkia udruženja i nacionalnim priznanjima

BEOGRAD – Predstavnici ministartva kulture i informisanja Srbije razgovarali su danas s predstavnicima udruženja književnih stvaralaca i književnih prevodilaca o uslovima kandidature pojedinaca za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Vlada Srbije usvojila je 6. februara Uredbu o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, čime su se stekli uslovi da, nakon sedmogodišnje pauze, bude raspisan konkurs za dodelu tih priznanja, poznatih u javnosti i kao nacionalna penzija.

Uredbom se uređuju bliži uslovi i način dodele priznanja zaslužnim umetnicima, odnosno stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos umetničkom stvaralaštvu i kulturnom životu Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Novinu predstavlja i to što će predlagači moći da budu isključivo reprezentativna udruženja u kulturi, a nacionalni savet nacionalne manjine imaće pravo da predloži jednog umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, pripadnika nacionalne manjine.

Ivana Dedić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, kaže za Tanjug da je cilj današnjeg sastanka u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka otklanjanje svih nedoumica oko predlaganja kandidata za nacionalna priznanja.

„Danas smo otvorili seriju sastanaka s reprezentativnim udruženjima, kojih ukupno ima 34 u 23 oblasti kulture. Naša ideja je da predstavnike udruženja upoznamo s bližim upustvima u primeni uredbe i uslovima kandidovanja pojedinaca za dobijanjenacionalnih priznanja u svojim oblastima“, rekla je Dedićeva.

Prema njenim rečima, udruženja su dužna da sama naprave klasifikaciju nagrada koje je kandidat za nacionalno priznanje zaslužio tokom karijere ili stvaralaštva, s obzirom, kako veruju u ministarstvu, udruženja imaju najbolji uvod u doprinos nacionalnoj kulturi svojih kandidata.

„Moguće je kandidovati najviše tri kandidata iz svake od 23 oblasti umetničkog stvaralštva. To je zadatak udruženja. Iz saveta nacionalnih manjina moguće je predložiti po jednog kandidata. Ukupan zbir kandidata za nacionalno priznanja biće 90. Sedmočlana komisija sastavljena od uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, od kojih je jedan predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina odlučivaće o dobitnicima nacionalnih priznnanja kojih u toku jedne godine može biti maksimalno 20“, kazala je Dedićeva.

Kako je navela, za mesec dana biće završeni razgovori s predstavnicima reprezenativnih udruženja i nakon toga će biti raspisan konkurs u trajanju od četiri nedelje.

Prilikom izmena i dopuna Zakona o kulturi u februaru 2016. godine, bilo je predviđeno ukidanje tih priznanja, ali je uprkos stavu ministra Ivana Tasovca i parlamentarne većine, ostala zakonska mogućnost dodele novih priznanja.

Tako je umesto brisanja člana o dodeli priznanja za vrhunski doprinos kulturi – za šta se ministar Tasovac zalagao od početka javne rasprave 2014. godine, izmenjeni Zakon o kulturi propisao da Vlada Srbije izuzetno može dodeliti priznanje u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi.

Vlada, međutim, nije koristila proteklih godina tu mogućnost.

Priznanje za vrhunski doprinos kulturi dodeljivano je umetniku koji je ostvario pravo na penziju, a lično je i neprenosivo pravo.

Dosadašnji dobitnici zadržali su pravo na mesečni novčani iznos tog priznanja, koje je izazivalo kontroverzne reakcije proteklih godina kako zbog pojedinih ličnosti koje su ga dobile, tako i zbog onih koje su izostale, što je i bio jedan od argumenata Tasovca za njihovo ukidanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar