U trendu

Mili Turajlić uručeno francusko odlikovanje

BEOGRAD – Filmskoj autorki Mili Turajlić danas je uručeni francuski Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza na svečanosti u ambasadi Francuske.

Pred brojnim zvanicama otpravnik poslova ambasade Fatih Akčal uručio je Turajlić Orden koji francusko Ministarstvo kulture dodeljuje ličnostima koje su se istakle stvaralaštvom u umetnosti ili književnosti i doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini.

Turajlić je u obraćanju rekla da je tokom usavršavanja u Francuskoj shvatila da se tamo „dokumentarni filmovi smatraju filmom, a kinematografija umetnošću“, te da je to zemlja u kojoj želi da izgradi karijeru filmskog umetnika.

Turajlić je dodala da traga za poetikom sećanja i jezikom kojim želi da govori o istoriji, a da je Francuska „primer društva koje je radilo i nastavlja da radi na otvaranju dijaloga o najkomplikovanijim i najcrnjijim poglavljima istorije, često kroz dokumentarni film“.

Prema njenim rečima, postoji „još mnogo toga o čemu kinematografija treba da govori u svetu koji klizi ka zabrinjavajućoj budućnosti, dok pokušava da pobegne od neobrađene prošlosti“.

„Postoji mnogo toga što mi kao društvo možemo da naučimo o ovom teškom i nepopularnom radu, u ovom gestu suočavanja sa neprijatnim istinama i o neophodnosti da sebe pogledamo u oči i u tome prepoznamo neke najružnije verzije našeg društva“, ocenila je autorka.

Tokom svečanosti, Akčal je istakao da je Turajlić „velika umetnica i filmska stvarateljka“, koja kao osoba slobodnog duha, humanista i angažovana umetnica radi na izgradnji mostova između kultura u svetu, a posebno Srbije i Francuske.

Akčal je podsetio da je Turajlić, između ostalog, snimila dokumentarne filmove „Sinema komunisto“(2011) i francusko-srpsku koprodukciju „Druga strana svega“ (2017).
„Ako talenat treba da bude priznat, onda veliki talenat treba slaviti“, istakao je Akčal.

Francuski diplomata je podsetio da su se danas okupili i povodom 7. izdanja Francusko-srpskih susreta, koji su organizovani u partnerstvu sa Festivalom autorskog filma.

„Na institucionalnom planu srećan sam što je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković formalno zamolila za ekspertizu francuskog Nacionalnog saveta za kinematografiju. Pismo o namerama između dve zemlje biće uskoro potpisano povodom saradnje na uspostavljanju velikog Filmskog centra u Srbiji“, rekao je Akčal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar