U trendu

Milovan Danojlić – dva sveta

Milovan Danojlić spada u red najboljih srpskih pisaca a njegova nova knjiga "Priča o pripovedaču" nedavno je ugledala svetlost dana. U pitanju je žanrovski miks, mešavina romana, autobiografije, esejistike, fragmentarnih sećanja i filozofskog pristupa životu, prikaz razapetosti između dve toliko različite a toliko slične sredine – sela i grada. U središtu radnje nalazi se veoma delikatna tema koja obrađuje naravima komplikovan odnos između oca i sina (koji je ujedno i pripovedač).
S jedne strane stoji šesnaestogodišnji mladić koga guši tesna i mučna seoska sredina, s druge je njegov prek i osoran otac koji ima samo jednu želju, da mu sin postane lekar. Prelazak u Beograd nameće se kao jedino logično rešenje, ali dok otac ima svoje planove za sinovljevu budućnost, mladić – zanesenjak koji piše pesme, ima sasvim drugačiji san o prestoničkom životu, neodoljivo privučen užurbanim ritmom, mogućnošću da se prošire vidici.
Svoju neobičnu pripovest Danojlić (1937) ovako završava: "Ako sam u početku znao od čega bežim, cilj trke će mi zauvek ostati nepoznat i neimenljiv. Zar je čudo što ću, naposletku, stići ni u šta, na mesto gde se stiču svi podvizi i promašaji, gde su pomireni uzleti i klonuća? Priču sam ispričao živeći je, i proživeo izmišljajući je. Ako je to bio zadatak, onda sam ga ispunio."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.