U trendu

Mokranjčevi dani od 14. do 20. septembra

BEOGRAD – Muzički festival „Mokranjčevi dani“ biće 54. put održan od 14. do 20. septembra u Negotinu u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

„Uvažavajući tradiciju i značaj festivala ‘Mokranjčevi dani’, programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije, čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije“, ističe prof dr Sonja Marinković, selektor festivala.

Program će i ove godine činiti natpevavanje horova i koncerti horova.

Na tradicionalnom „Natpevavanju horova“ nastupiće „Korikos“, jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku, hor „Devana“ iz Amsterdama, posebno formiran zbog učešća na festivalu „Mokranjčevi dani“ 2019. godine, koji će tek nakon festivala u Negotinu nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu, Hor KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama.

Učestvovaće i Gradski mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja, sledbenik prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog daleke 1907. godine, Kamerni hor Lavirint iz Zaječara, koji neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha i Gradski mešoviti hor „Abrašević“ iz Valjeva, koji slavi 114 godina postojanja i rada.

Na festivalu će nastupiti i Kamerni hor Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Milice Đokić, pobednik natpevavanja 2017. godine, Hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević i dečji hor „Radost“ iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve, koji redovno nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama u Moskvi.

U čast velikom poštovaocu Mokranjca i njegove zaostavštine, jednom od osnivača i organizatora „Mokranjčevih dana“, kompozitoru Konstantinu Babiću, a povodom 10. godišnjice njegove smrti, na 54. „Mokranjčevim danima“ biće priređen koncert pesama pod nazivom „Zaprepletum-rasplepetum“ na kojem će nastupiti mecosopran Dragana Popović, tenor Ljubomir Popović i pijanista Milan Šumenković.

Koncert čuvenog džez saksofoniste i kompozitora Jovana Maljokovića i njegovog „Balkan sansa benda“, kao spoja džeza i tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana, biće još jedan omaž Mokranjcu i njegovom vanvremenskom delu.

Publika će imati priliku da pogleda i „Čikago“ u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju ansambla Pozorišta na Terazijama.

Biće priređen i program posvećen baroknim oblicima pasakalji i čakoni, u izvođenju čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlače.

Nastupiće i Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“ predvođen dirigentom Radetom Pejčićem, a na programu naslovljenom „Crni Goro“ pretežno će biti dela savremenih srpskih kompozitora.

Najavljen je i bogat prateći program, a završnica festivala biće koncert Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a pod rukovodstvom Bojana Suđića sa delima Stevana Mokranjca i originalnim tumačenjem „Rekvijema“ Volfganga Amadeusa Mocarta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.