U trendu

„Mokrinske hronike“ Srđana V. Tešina u izdanju Arhipelaga

BEOGRAD – Nova prozna knjiga Srđana V. Tešina „Mokrinske hronike“ upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo, saopštili su danas iz izdavačke kuće Arhipelag.

Mokrinske hronike su povest o odrastanju i sazrevanju, priča o jednom dečaku, jednom mestu i jednoj generaciji u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih godina prošlog veka.

Smeštene u mesto Mokrin, ove hronike govore o jednoj generaciji u uskomešanom vremenu, pa će se otuda u njima prepoznati ljudi različitih iskustava i geografija.

Mokrinske hronike su pisane evokativno i pomalo nostalgično, britko i sažeto, iz najveće moguće blizine, a Tešin pripoveda sigurno i pouzdano, s vrhunskim smislom za detalj i sa izrazitim umećem vođenja priče.

Na taj način nastale se neodoljive hronike jednog doba, čas duhovite do neobuzdanog smeha, čas potresne do ivice plača.

„Nešto toliko zabavno, na mahove duhovito, na mahove tužno, nostalgično, s upitanošću o intimnoj istoriji i istini, s tako slikovito i konkretno ocrtanim portretisanjem, skoro nisam čitala. Žao mi je prosto što nije još duže! Taj lokalni kolorit, savršeno uhvaćen, nekako, baš je topla i zabavna, rekla bih memoarska proza, ali opet i okrenuta ka spoljašnjosti i drugima“ kaže književna kritičarka Jelena Marinkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.