U trendu

Monodrama „Pu spas za sve nas“ u Istorijskom muzeju Srbije

BEOGRAD – Monodrama „Pu spas za sve nas“ u režiji i izvođenju Jelene Puzić, biće izvedena 3. februara u Istorijskom muzeju Srbije, saopštili su danas organizatori događaja.

Ova monodrama je do sada predstavljena u mnogim gradovima Srbije i u inostranstvu, a priča priču o Diani Budisavljević, jednoj od najvećih humanitarnih radnica 20. veka, koja je spasila između osam i deset hiljada srpske dece iz ustaških logora u NDH.

Humanitarni rad ove Austrijanke trajao je od odluke da osnuje svoju akciju do trenutka kada je njenu kompletnu dokumentaciju nasilno preuzela OZNA.

Prvobitna zamisao da pomaže novčanim prilozima ubrzo je prerasla u akciju spasavanja dece iz logora, u čemu joj je koristilo njeno austrijsko poreklo, ali i izuzetna odlučnost.

Svrha akcije bila je očuvanje identiteta srpskog naroda sa tih prostora tako što bi se što više dece spasilo i popisalo, sa idejom da se posledice progona i izgnanstava koja su deca i njihove porodice trpeli posle rata što bolje i lakše prebrode.

Međutim, kada je ratu došao kraj, do vraćanja dece i spajanja porodica nije došlo, a njeno ime i rad su potpuno pali u zaborav.

Monodrama „Pu spas za sve nas“ bavi se uzrocima brisanja Dianinog imena i Akcije kroz praćenje njenog rada u ratnim godinama.

„Ovaj komad, pored toga što verodostojno prikazuje stradanje u Jasenovcu i drugim logorima NDH, pokreće pitanje odgovornosti posleratne Komunističke partije, ali i svih onih koji su živeli ili se rodili posle rata, a da su o ovoj heroini čuli malo ili gotovo ništa“, navode organizatori.

Tekst monodrame adaptirala je Nina Džuver po motivima dnevnika Diane Budisavljević, a klavirsku pratnju činiće Sonja Lukić, koja će izvesti numere mladog kompozitora Matije Anđelkovića.

Glumica Jelena Puzić završila je glumu na Akademiji umetnosti u klasi profesorke Mirjane Karanović, i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Za ulogu Diane Budisavljević u ovoj monodrami nagrađena je na festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi i Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.

Igrala je u filmovima „Pored mene“, „Otvorena“ i „Vlažnost“ i u serijama „Crveni mesec“, „Vrata do vrata“, „Urgentni centar“ i drugim.

Organizatori navode da je zbog ograničenog broja mesta neophodno rezervisati karte za predstavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar