U trendu

Monografija „Ksenija Jovanović“

Kao što je običaj bio i sa prethodnim dobitnicima prestižne glumačke nagrade "Dobričin prsten", tako je i prošlogodišnja dobitnica Ksenija Jovanović dobila monografiju posvećenu umetničkom stvaralaštvu naše velike pozorišne glumice. Knjiga beleži sve njene glumačke uspone i hod po daskama koje život znače dug gotovo šest decenija. Monografija je veoma bogata, ranovrsna i obilato ilustrovana fotografijama iz predstava u kojima je Ksenija Jovanović igrala zapažene uloge. Ovu monografiju od ostalih iz iste edicije razlikuje i to što poseduje dosta tekstova koje je pisala sama umetnica, a koji čine gotovo polovinu knjige.
U prvom poglavlju, "Ksenija Jovanović o sebi", među čak 11 priloga pleni autobiografska ispovest umetnice. Osobito je zanimljivo i poglavlje "Ksenija Jovanović o drugima", u kojem je glumica skupila svoja živa sećanja na koleginice i kolege sa scene i iz života. U trećem poglavlju "Drugi o Kseniji Jovanović", ređaju se zapisi koje, između ostalih, pišu Nevenka Urbanova, Mira Stupica, Ružica Sokić… "Intervjui Ksenije Jovanović" posebno su poglavlje i čine ga pažljivo odabrani razgovori koje je, kao aktivan sudeonik našeg umetničkog i kulturnog života, vodila sa novinarima pretežno beogradskih listova i časopisa, od 1965. godine do naših dana.
Vidno mesto u monografiji posvećeno je saradnji i prijateljstvu Ksenije Jovanović sa Desankom Maksimović. Monografija je opremljena i preciznim teatrografskim podacima – repertoarom Ksenije Jovanović u pozorištu, na filmu, radiju, televiziji, izborom kritika, popisom odlikovanja i nagrada. Monografiju je priredio teatrolog dr Zoran T. Jovanović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.