U trendu

Multiverzum Brazila

Nakon "Bespuća" irskog pisca Ijana Mekdonalda, romana koji predstavlja veoma interesantnu mešavinu magijskog realizma i "tvrde" naučne fantastike (nešto kao "Sto godina samoće" na Marsu), našoj čitalačkoj publici postao je dostupan još jedan roman ovog autora, "Brazil", u prevodu Gorana Skrobonje.
Roman "Brazil" prati tri priče, od kojih se svaka dešava u paralelnom univerzumu i u različito vreme. Jedna od njih dešava se 2006. godine: Marselina Hofman, producentkinja realiti emisija i kapueristkinja, takođe i zavisnica od botoksa, u potrazi za emisijom koja bi bila što gledanija i bez obzira prema ma čijim osećanjima, pokušava da pronađe golmana zbog kojeg je Brazil 1950. godine izgubio na Svetskom prvenstvu – i pronalazi mnogo, mnogo više nego što je mogla i da sanja.
Druga priča prati "biznismena" i biseksualca Edsona, koji se 2032. godine ludo zaljubljuje u Fiju Kišidu, genijalnu kvantnu fizičarku, koja gine u nameštenoj nesreći – a onda se, iako ju je Edson video mrtvu, ponovo pojavljuje, i kao da ga uopšte ne prepoznaje. Ova priča sadrži i nezaboravne momente objašnjavanja kvantne fizike u postkoitalnom razgovoru Edsona i njegovog gej partnera, nakon odigrane gej superherojske fetiš fantazije (za one koje ovakav seks uznemirava, ne, nema detalja te vrste).
Treća priča, možda i najzanimljivija (što preostale dve nikako ne čini nezanimljivim), dešava se 1732. godine i prati jezuitu Luisa Kvina, koji po nalogu svog reda kreće u prašume Amazona kako bi na pravi put vratio (i po potrebi kaznio) odmetnutog člana svog reda, da bi otkrio da je taj odmetnuti član uspostavio krajnje nehumanu teokratiju i da bi mu u rešavanju problema moglo pomoći tajanstveno pleme – i neobične zlatne žabe, koje omogućavaju sagledavanje multiverzuma.
Sve te tri priče povremeno se blago prepliću, da bi pred kraj došlo i do malo više spajanja, da bi se protagonisti susreli – i nastavili dalje životom punim Brazila (Brasyl na jeziku multiverzuma) u paralelnim univerzumima i avanturama.
"Brazil" je kompleksan i očaravajući roman neobične radnje, upečatljivih prizora i nezaboravnih likova. Iznenađujuće se lako prati, čak i ako niste ljubitelj naučne fantastike i ako od kvantne fizike i/ili multiverzuma dobijate glavobolju, pa ga toplo preporučujemo svim ljubiteljima dobre knjige.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.