Muzej naivne umetnosti u Jagodini pod okriljem Republike

JAGODINA – Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koji se trenutno temeljito rekonstruiše sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, biće pod okriljem Republike Srbije.

Prenos osnivačkih prava Grada Jagodine nad muzejom, doneli su odbornici Skupštine grada, čime ova ustanova, jedina na Balkanu, koja se bavi sistematskim istraživanjem, skupljanjem i dokumentovanjem
dela naivne i marginalne umetnosti, postaje institucija od opšteg interesa za kulturu Republike Srbije.

Zahtev za prenos osnivačkih prava od Skupštini grada, tražilo je Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći u zahtavu da je „Muzej od 1.januara 2006. godine indirektni korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije, a Ministarstvo predlagalo imenovanje direktora, upravnog i nadzorno odbora, davalo saglasnost na opšte akte, o broju i strukturi zaposlenih“.

Muzaj naivne i marginalne umetnosti u Jagodini je osnovan 1960. godine Odlukom Skupštine opštine tadašnjeg Svetozareva kao Galerija samoukih umetnika.

Danas ova ustanova, u svojim depoima čuva preko 3.500 umetničkih dela samoukih stvarlaca iz Srbije, republika SFRJ i zemalja sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.