U trendu

Muzej Narodnog pozorišta na manifestaciji “Muzeji za 10”

BEOGRAD – Narodno pozorište u Beogradu sa svojim Muzejom će ove godine učestvovati na kulturnoj manifestaciji “Muzeji za 10”, koja se održava od 12. do 18. maja, saopštila je direkcija teatra.

Muzej NP će tokom sedam dana prikazati bogat program čiji će se sadržaj bazirati na baštini nacionalnog teatra koja se čuva i neguje kroz istoriju.

“Muzeji za 10” predstavlja najveću nacionalnu muzejsku inicijativu u Srbiji koja je jedinstvena u Evropi, a ove godine se održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Programi će se odvijati na više lokacija pozorišta, a publika će imati mogućnost da upozna teatar i sa one druge strane – iza kulisa.

Kroz unutrašnjost zgrade publiku će voditi stručni predavači koji će ih upoznati sa određenim tajnama nastanka pozorišne umetnosti.

Centralni događaj, kako navode iz pozorišta, svakako je otvaranje izložbe posvećene Veli Nigrinovoj “Zvezda i inspiracija” autorke Vanje Kosanić, koja će se odvijati u foajeu Narodnog pozorišta.

Vela Nigrinova (1862 – 1908) bila je čuvena srpska glumica slovenačkog porekla, koja je zahvaljujući svom neprikosnovenom talentu vladala beogradskom pozorišnom scenom i bila prozvana srpskom Sarom Bernar.

Posebno mesto zauzima i promocija publikacije “10 godina Muzeja Narodnog pozorišta” koja je realizovana upravo povodom tog važnog jubileja – 10. godišnjice postojanja muzeja.

Najveće blago posvećeno je doajenima srpskog glumišta, kao što je projekat “Sećanje na Miju Aleksića” i preslušavanje najznačajnih operskih predstava sa audio snimaka na kojima su velikani zlatnog perioda Opere NP.

Svi programi u okviru Muzeja NP su besplatni za publiku, kao što je i u svim gradovima Srbije na ovoj manifestaciji.

Određeni programi biće snimani i prenošeni uživo, a snimci će moći kasnije da se pogledaju na JuTjub kanalu Narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.