U trendu

Muzički festival Exit počinje večeras u Novom Sadu

NOVI SAD – Najveći muzički festival u Srbiji “Exit”, sa nepreglednim brojem izvođača na svim binama, u 22. izdanju počeće večeras u 19 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i trajaće do 10. jula.

Večeras će na Glavnoj bini (Main Stage) glavna zvezda biti reperka Igi Azalea, uz nju i trep muzičarka Senidah, kao i pank bend “Napalm Death” i di-džej Afrojack, dok će od domaćih snaga na pozornici Visa Fusion Stage ostaviti traga popularni alternativni bendovi – “Artan Lili” i “KOIKOI”.

Od underground elektronske muzike, preko klasičnog rok zvuka do žestokih hevi metal i pank zvukovado repa, hip hopa, trepa, drum’n’baša, regea, alternative, latino i svetske etno muzike, sve nas to očekuje na Petrovaradinu u 22. izdanju Exit festivala.

Za one koji vole dens hitove tu su svakako prisutni na Main Stage – Kalvin Haris, Džejms Artur, za rep i hip hop su zaduženi atraktivna plava dama Igi Azalea, ali i Masked Wolf, dok je mračan rok uvek vezan uz “Nick Cave & The Bad Seeds”.

Oni koji vole hevi metal i pank, za njih je svakako odličan izbor na Main Stage, Visa Fusion i Explosive – Sepultura, Marki Ramon, Napalm Death, The Exploited, The Undertones, kao i metal dame u bendu “Nervoso”.

Domaća i regionalna imena će začiniti ovu EXIT priču: Konstrakta, Senidah, rep sastav “Prti Bee Gee”, reper i pisac Marčelo, hrvatska pank folk rok atrakcija “Brkovi”, Artan Lili, Paraf, Killo Killo, trep dama Mimi Mercedez, makedonski vizionar Kiril Đaikovski, Bojana Vunturišević, DLM – Deca loših muzičara, Orthodox Celts, Pocket Palma, KOIKOI, Sajsi MC…

Multitalentovana reperka Igi Azalea biće glavna zvezda večeras na otvaranju 22. Exita, a u protekloj deceniji se probila kao jedno od najvažnijih imena globalno najpopularnijeg muzičkog pravca.

Iza ove muzičarke na društvenim mrežama stoji više od 35 miliona ljudi, kao i najveća muzička imena s kojima je sarađivala – Britni Spirs, Dženifer Lopez, Ariana Grande.

U junu 2014. njeni singlovi „Fancy“ i „Problems“ došli su do prva dva mesta Billboard Hot 100, čime je izjednačila rekord koji su držali “The Beatles”, na šta je ona odgovorila: „Radije bih bila “The Rolling Stones“.
Apsolutni hedlajneri Glavne bine ove godine svakako su dva jaka imena – Kalvin Haris i “Nick Cave & The Bad Seeds“.

Kako su najavili iz direkcije festivala, očekuje se dnevna poseta od barem 50.000 ljudi, što čini ukupno 200.000 posetilaca za četiri večeri.

Producent, di-džej i tekstopisac Kalvin Haris je vodeći predstavnik moderne dens muzike, obara uveliko svetske rekorde i dominira top listama. Tokom svoje karijere, sakupio je preko 35 milijardi kombinovanih audio i video strimova, kao apsolutni svetski rekorder.

Finansijski magazin „Forbes“ je šest godina zaredom stavio Kalvina na prvo mesto liste najplaćenijih Đ-eva na svetu, sa zaradom većom od 300 miliona dolara, a prestigao je i kralja pop muzike Majkla Džeksona po broju pesama sa jednog albuma koje su se našle na britanskoj top 10 listi.

Upravo je objavio najnoviju pesmu „Potion“, a uz njega su hit pevačica Dua Lipa i reper Young Thug.

Pesma „Potion“ je prvi singl sa Kalvinovog predstojećeg albuma – „Funk Wav Bounces Vol.2“, koji izlazi ovog leta. Ovaj megauspešni producent, pevač i autor do sada je osvojio 32 najprestižnije muzičke nagrade – Grammy, MTV, NME, Billboard i Brit Awards, ostvario jue saradnje sa Rijanom, Eli Gulding, The Weeknd, Dua Lipom, Farrelom Vilijamsom i Migosima.

Jedan od najoriginalnijih i najuticajnijih bendova na svetu „Nick Cave & The Bad Seeds”, predvođen neuništivim rok propovednikom stiže u petak, 8. jula i, nakon nezaboravnog nastupa grupe „The Cure“, nastavvlja se niz gostovanja istorijskih gitarskih imena na Exitu.

Nik Kejv je bio više puta u prestonici u Beogradskoj Areni, ali i na Exitu, tako da je uveliko naš redovan gost, a veoma je svestran kao umetnik, jer je afirmisan kao književnik, ali i filmski scenarista.

Kako se nadaju i navode iz direkcije festivala, zbog mnogih će EXIT oboriti sve rekorde.

Regionalno najtraženija ženska imena, svaka na svojim poljima – Konstrakta i Senida pružiće publici ono u čemu su najbolje – autentičnost i nesvakidašnji glas, što su dokazali na prepunoj Glavnoj bini 12. Arsenal festa u Kragujevcu, kada ih je pratilo oko 12 000 ljudi.

Konstrakta je trenutno najpopularnija muzičarka u zemlji i regionu, zahvaljujući euforiji oko hit pesme “In Corpore Sano” sa kojom je zauzela 5. mesto na Pesmi Evrovizije 2022 u Torinu.

Od domaćih alternativnih snaga prve večeri, 7. jula potrebno je obratiti pažnju na alternativne sastave “KOIKOI“ (20.00h) i “Artan Lili” (20.45h) – Visa Fusion Stage

Bend “KOIKOI”svakako je sveže ime na beogradskoj muzičkoj sceni, skoro su osvojili prestonicu sa rasprodatim samostalnim koncertom u Domu omladine Beograda (april), a nastupaju na mnogim mestima u Srbiji, ali i regionu. Svirali su u manjim klubovima Beograda kao Drugstore, a tek ih čeka pohod na veće izazove, kada im krene objava novih albuma.

Sastav čini sledeći kvartet: Marko Grabež (gitara, vokal), Ivana Miljković (sint, vokal), Emilija Đorđević (bas, vokal), Ivan Pavlović Gizmo (bubanj, semplovi).

Na početku 2021. godine KOIKOI je izdao svoj debi album „Pozivi u stranu“ za slovenačku diskografsku kuću “Mr. Moonlee”, koji će pisati istoriju indie-rok muzike u regionu.

Iako nezavisni, delimičnu atraktivnost bend postiže sa pevačem i gitaristom, koji nosi ime i prezime – Marko Grabež, poznati glumac.

Prevashodno je vredan i veoma tražen u pozorištu, najviše angažovan u Ateljeu 212, ali i u drugim daskama koje život znače, a publika velikog i malog ekrana ga zna iz TV serija “Senke nad Balkanom” (druga sezona) Dragana Bjelogrlića i “Nečista krv – Greh predaka” (film i serija) Milutina Petrovića. Alternativni elektro rok pop noise bend “Artan Lili” uvek su zagarantovani za dobar provod i zarazne ritmove. Bojan i Romana Slačala predvode dinamičnu ekipu muzičara da stvaraju neobičan spoj modernog ropkenrola i atraktivnog senzibiliteta koji spaja više jedinstvenih žanrova.

Iako su pretežno alternativa, ipak su sve bliži mainstream vodama, kako su učinili i grupe “E-Play”, “Buč Kesidi”, kao i Nikola Vranjković, te svi redom osvajaju i velike bine.

Imaju za sobom dva studijska albuma “Artan Lili” (2015) i “New Deal” (2018), nedavno reizdati za diskografski tandem PGP RTS / Croatia Records-Jugoton, tako da uveliko osvajaju region.

Treći album radnog naziva “III” im je uveliko u pripremi još od 2019. godine, za sada su objavili sedam pesama i spotova, od kojih se izdvaja hit duet sa Canetom (Partibrejkers) – “Budi rokenrol posle rokenrola”.

Na ovoj bini svakako obratiti pažnju i na Bojanu Vunturišević (bivša članica benda “Svi na pod”, veoma je zablistala na sceni kao solista i albumom “Daljine” (2017), uveliko je snimila nekoliko hit singlova), “Orthodox Celts” (čuveni srpski Irci koji neguju tradicionale muzike ovog naroda, uvek osvajaju Beer fest, već skoro tri decenije, njihov praznik je Dan Svetog Patrika svakog 17. marta), ali i regionalna imena, uglavnom iz Hrvatske – “Pocket Palma”, “Brkovi”, instrumentalista Kiril Đaikovski iz Makedonije, alternativni rokeri “DLM – Deca loših muzičara”, provokativna reperka Sajsi MC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.