U trendu

“Muzika Ivana Galeba“ u Narodnoj biblioteci

Srbije
BEOGRAD, 28. oktobra (Tanjug) – Večeras je u Narodnoj biblioteci Srbije održan koncert “Muzika Ivana Galeba“ u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti soprana Sare Ristić, mecosoprana Anđele Simić, tenora Đorđa Petrovića, violinistkinje Jane Čokić i pijanistkinje Ružice Stamenković.

Na koncertu su premijerno izvedene kamerne kompozicije književnika Vladana Desnice na osnovu neobjavljenih i do sada javnosti nepoznatih muzičkih partitura iz zaostavštine ovog pisca: “A se stešo“, po stihovima Đakoma Leopardija, “Ej, pusto more“, po stihovima Laze Kostića, “Na noćištu“, “Večernji napjev“, “Bubica“, “Uspavanka ‘Zlatna ribica’ “ i “Allegro capričioso“.

“Vladan Desnica je vezivno tkivo naših prostora… On je po mnogo čemu obeležio i srpsku i hrvatsku literaturu, ali je i svojom širinom svima u nasleđe ostavio ono što je možda najvažnije za ove narode – brigu o identitetu, ali i toleranciju za svaku različitost“, naveo je predstavnik SKD “Prosvjeta“ iz Zagreba Petar Lađević.

V.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo kazao je da je Desnica jedan je od najvažnijih stvaralaca koji su pisali na ovom jeziku.

„Po kvalitetu, ako ne po širini opusa, on je ravan Andriću“, rekao je Pištalo.

Posetioci su večeras imali prilike i da pogledaju izložbu “Vladan Desnica (1905-1967)“ autorke Olge Krasić Marjanović, koja je originalno prikazana 2005. godine u Biblioteci grada Beograda povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja ovog pisca.

Postavka će za javnost biti dostupna do 27. novembra.

Vladan Desnica (1905-1976) bio je istaknuti romanopisac, autor 34 priče, jedne pesničke zbirke i jedne drame, kao i vrsni estetičar koji se bavio i teorijom filma.

Kao veliki poklonik muzike, školovao je glas i svirao violinu (kao i glavni junak u njegovom čuvenom romanu “Proljeće Ivana Galeba“), a okušao se i u komponovanju.

U svojim solo-pesmama i kompozicijama za violinu i klavir Desnica se otkriva kao “romantičar rafiniranog senzibiliteta, osetljiv na impulse zapadnoevropske muzičke tradicije i snagu folklornog idioma.“

Beogradskoj premijeri kompozicija Vladana Desnice prisustvovali su i unuka Vladana Desnice Ksenija Škarić, kao i predsednik SANU Vladimir S. Kostić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.