U trendu

Muzika za sva vremena

2000. godina, sa aspekta muzičkih događanja, u znaku je jednog od najvećih kompozitora u istoriji muzike – Ludviga van Betovena. 230 godina je prošlo od njegovog rođenja, u Bonu, u noći između 15. i 16. decembra, daleke 1770. godine (otac Jovan i majka Marija Magdalena). Prvi nastup pred publikom, za klavirom, imao je sa osam godina, a prve note ispisao je i publikovao sa 12 godina. U 17. godini (1787.) prvi put je otišao u Beč i sreo se sa Mocartom. „Obratite pažnju na njega, jednoga dana on će svetu dati nešto što će se pamtiti“, rekao je veliki prethodnik Betovenov.

1792. godine napustio je Bon (nikad se više nije vratio) i otišao u svetsku muzičku prestonicu, Beč. Započeo je studije sa Hajdnom. Posle tri godine učenja prvi put se predstavio publici u Beču. Iste godine oženio se Magdalenom Vilman. 1796. započeo je sa koncertima širom Evrope (Prag, Drezden, Berlin). 1800. napisao „Prvu simfoniju“ i „Mesečevu sonatu“. Svaka naredna godina, sve do kompozitorove smrti 1827, donosila je nove radove, stvarajući grandiozno delo nemerljive vrednosti. Tome treba dodati i podatak, jedinstven po svojoj čudovišnosti, da je dobar deo tog stvaralaštva nastao u apsolutnom odsustvu zvuka i čujnosti autora.

57 godina života sa muzikom i za muziku stvorilo je tolika mnoga dela različite vrste, da ih je nemoguće nabrojati. Pre svega devet simfonija (najslušanije Treća, Peta i Deveta), klavirski i violinski koncerti, klavirske i violinske sonate, opera „Fidelio“… Dela koja pripadaju muzici za sva vremena, uvek sa istim žarom slušana i izvođena.

Nova koncertna, jesenja sezona u Beogradu, u Centru „Sava“, obeležava ovu značajnu, jubilarnu godinu. Program tog obeležavanja sadrži dve koncertne večeri (23. i 24. septembra). Biće izvedeno pet Betovenovih klavirskih koncerata a nastupiće pet vrhunskih klavirskih solista: Dejan Sinadinović, Sanja Bizjak, Rita Kinka i Jasmina Stančul. Pratiće ih Beogradska filharmonija a dirigovaće Mladen Jagušt, Angel Šurev, Dejan Savić i Pavle Medaković.

Pored nastupa na Velikoj sceni predviđeni su i prateći programi. U foajeu Centra „Sava“ priređena je izložba o Betovenu i prezentacija istorijskih klavira i drugih instrumenata iz Betovenovog doba. Tu se održavaju i koncerti kamernih orkestara Fakulteta muzičkih umetnosti i srednjih muzičkih škola iz Beograda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.