U trendu

Nacionalni balet Španije danas u Sava Centru

Ansambl Nacionalnog baleta Španije izvešće danas u Sava Centru Ravelov „Bolero“, kao i komade „Ritmos“, „Solea del Manton“ i „Alento“, a koreografiju potpisuju Alberto Lorka, Blanka del Rej, Rafael Agilar i Antonio Naharo.

Koreograf i umetnički direktor Nacionalnog baleta Španije Naharo izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog gostovanja u Beogradu i dodao da sa prošlog nastupa u srpskoj prestonici nose divne uspomene.

On je na konferenciji za novinare u Sava Centru najavio da će beogradska publika danas videti da u španskom nacionalnom plesu ima mnogo više od flamenka, kao i da su njihovi igrači vrhunski izvođači i tradicionalnog i savremenog plesa.

Prvi deo predstave biće posvećen flamenku i počeće koreografijom Blanke del Rej – „Solea del Manton“, zatim tu je „Ritmos“ Alberta Lorke, a zatvoriće čuveni „Bolero“ u koreografiji Rafaela Agilara, koja je nastala pre 30 godina, ali je, prema rečima Nahara, i dalje aktuelna, savremena i avangardna.

U drugom delu ansambl će izvesti Naharovu koreografiju „Alento“, koja prema rečima umetničkog direktora upućuje na živost, polet i ritmom i melodičnošću referiše na argentinski tango, džez, bluz.

„Želeo sam da pokažem da je španski ples otvoren za fuzije sa drugim plesovima i muzikom. Sve koreografije zahtevaju izužetne igrače sposobne da se prilagode novim tendencijama u plesu i pokazaćemo pravac u kome ide Nacionalni balet Španije“, istakao je Naharo.

Igrač Serhio Bernal, koji već devet godina igra u „Boleru“, naglašava da je ta koreografija i dalje savremena, živa iako je nastala pre tri decenije i da je pravo zadovoljstvo igrati jer nosi ritam koji nije svakodnevan u španskom plesu.

„U svakom plesu 70 posto je ono što koreograf osmisli, a 30 posto ono što unose sami igrači. Neće svaki muzičar izvesti na isti način delo Čajkovskog. Tako se i mi svaki put trudimo da obogatimo i dopunimo koreografiju koju izvodimo“, rekao je Bernal, a Eduardo Martinez i Inmanulada Salomon Perez pozvali su publiku da sutra uživa u španskom plesu.

Naharo je istakao da je nacionalni ples Španije jedinstven u svetu i da njihovi igrači vrlo rano, još sa osam godina, počinju sa obukom svesni da im karijera traje kratko (do 40 godina).

„Oni moraju da imaju tehniku klasičnog baleta, energiju i snagu flamenko igrača, a fizički da budu u dobroj kondiciji poput fudbalera Real Madrida. Naši igrači su vrhunski sportisti i istovremeno vrhunski umetnici koji svojim plesom ponesu publiku“, rekao je umetnički direktor Nacionalnog baleta Španije.

On se osvrnuo i na teške ekonomske uslove u kojima rade igrači nacionalnog ansambla, koji su zajedno sa koreografima iznedrili šest predstava od 2011. godine pokazavši da mogu da istraju i razvijaju se kao umetnici i u nepovoljnim uslovima.

Trenutno Nacionalni balet Španije čine isključivo španski igrači, ali Naharo kaže da su otvoreni i za igrače iz drugih država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.