U trendu

Nagrada Jan Michalski za knjigu o Danilu Kišu

Ovogodišnju književnu nagradu Jan Michalski dobio je britanski istoričar Mark Tompson za delo „Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu“ (Birth Certificate: The Story of Danilo Kiš).

Tompsonova knjiga govori o životu i delu pisca, esejiste i pesnika Danila Kiša, jednog od najboljih evropskih književnika 20. veka, saopštila je Fondacija Jan Michalski.

„Delo ‘Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu’ nije samo bogata i osetljiva biografija ovog značajnog pisca, već i prepričavanje kompleksne istorije Balkana i centralne Evrope kroz prizmu njegovog života“, navodi se u saopštenju.

Sveobuhvatna knjiga Marka Tompsona slavi Danila Kiša, kojeg je češki književnik Milan Kundera opisao kao „velikog i nevidljivog“ pisca, piše u saopštenju.

Priča o životu Danila Kiša osvetljava nasilnu sudbinu centralne Evrope u 20. veku, a između ostalog, govori o usponu nacionalizma, Holokaustu, koncentracionim logorima, Drugom svetskom ratu i komunističkoj vladavini.

U Tompsonovom delu predstavljen je i krah Jugoslavije, dve godine posle smrti Danila Kiša 1989. godine.

„Kosmopolita, antikomunista, ali i protivnik nacionalizma, Kiš je insistirao na nezavisnosti pisca od ideologije“, navodi se u saopštenju fondacije.

Književnik Danilo Kiš rođen je 22. februara 1935. godine u Subotici, od oca mađarskog Jevrejina i majke Crnogorke.

Fondacija Jan Michalski svake godine dodeljuje nagradu za delo svetske književnosti, a novčani deo iznosi 50.000 švajcarskih franaka.

Među ranijim dobitnicima nagrade su Serhi Žadan (Serhiy Jadan), Mahmud Dovaltabad (Mahmoud Dowlatabadi) i Aleksandar Hemon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.