U trendu

Nagrada publike u Moskvi za film „Božji čovek“

MOSKVA – Grčki film „Božji čovek“ (Man of God) srpske rediteljke Yelene Popović upravo je osvojio Nagradu publike u glavnoj konkurenciji na ovogodišnjem Međunarodnom Moskovskom filmskom festivalu, saopštio je domaći distributer MegaCom film.

Topao prijem moskovske publike i kritike, kao i izuzetna posećenost na svetskoj premijeri filma, nakon čega je usledila i Nagrada publike, nagovestilo je dobar početak na međunarodnom „putu“ tog ostvarenja, navode iz produkcije.

Zahtevnu glavnu ulogu svetog Nektarija Eginskog tumači grčki glumac Aris Servatalis, dok uz njega igraju zvezda ruske kinematografije Aleksandar Saša Petrov (poznat iz hit filma “Led” sa Milošem Bikovićem) i američki glumac, dobitnik Zlatnog globusa, čuveni Miki Rurk.

Film je sniman u Grčkoj, a radnja prati težak život svetog Nektarija Eginskog, njegovo praštanje i inspirativnu ljubav.

Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisao mladiće koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda.

Osnovao je manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima.

Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: predao je svoju potkošulju paralizovanom pacijentu u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao.

Muziku za biografsku dramu Yelene Popović komponovao je Zbignev Prajser, dvostruki laureat nagrade Cezar (“Tri boje: Plavo”), u izvođenju australijske umetnice Lise Džerard, dobitnice Zlatnog Globusa za film „Gladijator“ (2000).

„Božji čovek“ će stići u bioskope u Srbiji na jesen, potvrdili su iz kuće MegaCom film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar