U trendu

Nagrade AFIFS uručene Arsenijeviću i Ogresti

PALIĆ – Nagrada Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) večeras je svečano uručena rediteljima Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti, treće večeri Festivala evropskog filma na Paliću.

Arsenijević je nagradu AFIFS dobio za „Strahinju Banovića“ u kategoriji najboljeg srpskog filma, a hrvatski sineasta Ogresta za „Plavi cvijet“ kao najbolju srpsku manjinsku koprodukciju, između dva Palićka festivala.

„Jako mi znači ova nagrada u ovom kontekstu, posebno što dolazi od profesionalaca čije mišljenje i rad zaista cenim“, rekao je Arsenijević primajući nagradu na Letnjoj pozornici Palića.

Reditelj je dodao da je nagrada AFIFS na Paliću zatvaranje kruga, pošto je pisanje „Strahinje Banovića“ počelo razgovorom sa migrantima u okolini Subotice, u Staroj ciglani.

„Ti susreti su nas zauvek promenili i pokazali put koji treba da sledimo kada pravimo ovaj film“, istakao je Arsenijević.

Ogresta je rekao da dobija lepu nagradu i pozvao posetioce da iduće subote pogledaju „Plavi cvijet“ na Hrvatskoj radio-televiziji.

Reditelj je priznao da bi mu bilo strašno drago da se ponovo pojavi na Paliću sa nekim novim filmom, i primetio da u hrvatskoj kinematografiji otvaraju prostori za nove ljude.

„Toplo gajim nadu da oni koji odlučuju o filmu u Hrvatskoj neće zaboraviti one koji su zadužili tu kinematografiju“, rekao je Ogresta.

Žiri AFIFS je ocenio, između ostalog, da je „Strahinja Banović“ „prepleo je tradiciju sa aktuelnim, gorućim pitanje savremenog sveta, migrantima“, dok „Plavi cvijet“ „snažnom a nepretencioznom poetikom ispituje nemogućnost komunikacije čoveka sa drugima i samim sobom“.

O AFIFS nagradama su odlučivali novinari Tanja NJežić iz Blica, Zorica Dimitrijević iz portala za Kulturu jugoistočne Evrope i Vladimir DŽudović iz Radio Beograda.

U obraćanju prisutnima, Nježić je istakla da AFIFS „nagrada ustoličuje srpski film u palićkom kontekstu“, dok je Dimitrijević istakla da je „srpska filmska produkcija postala obilna i vreme je da odamo priznanje najboljima“.

Trećeg festivalskog dana na Letnjoj pozornici na Paliću prikazani su u okviru Glavnog takmičarskog programa „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo i “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua.

U selekciji „Paralele i sudari” u bioskopu Abazija bili su filmovi „Budale“ Tomaša Vasilevskog, „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar