U trendu

Nagrade „Gligorije Vozarović“ izdavačkoj kući Pčelica

ČAČAK – Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka dobitnik je nagrade „Gligorije Vozarović“, koju Biblioteka grada Beograda tradicionalno dodeljuje najboljim izdavačima i knjižarima, saopštili su iz te izdavačke kuće.

U prethodnoj godini koja je zbog pandemije bila izuzetno teška za izdavaštvo, u uslovima smanjene izdavačke produkcije i otkazanih značajnih književnih manifestacija, Pčelica je objavila 280 izdanja, od kojih je deo naslova preveden sa engleskog, nemačkog, češkog i mađarskog jezika.

Brojnim novim naslovima, od kojih se posebno izdvaja edicija „Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“, kolektiv Pčelice je posvećenim radom pokazao da ne postoje prepreke u pronalaženju puta do najmlađih čitalaca.

Ovoj značajnoj nagradi prethodila su i priznanja na sajmovima knjiga u Novom Sadu, Podgorici, Pirotu, Herceg Novom, kao i prva i druga nagrada dečje književne kritike – Dositejevo pero.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade najboljem izdavaču se navodi: „Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka programski je posvećena objavljivanju knjiga za decu u rasponu od onih najmlađih, do već formiranih mladih čitalaca.

Za gotovo dve decenije postojanja, ona se u tom delu ovdašnje kulturne produkcije izborila za prepoznatljivost i visok ugled zahvaljujući, pre svega, kvalitetu štiva, ali i odgovarajućoj pripremi i inventivnoj grafičkoj prezentaciji svojih izdanja.

Pčelica objavljuje najznačajnije srpske savremene pisce za decu, ali otvara svoja vrata i mladim autorima i ne zapostavlja nova objavljivanja klasičnih dela iz te oblasti, time iskazujući posebnu brigu za negovanje naše nacionalne tradicije.

Poseban deo Pčeličinog rada usmeren je na međunarodnu saradnju, što za rezultat ima objavljivanje stranih autora na srpskom jeziku, ali i srpskih pisaca na stranim jezicima. Pisci Pčelice, kao i sama izdavačka kuća, do sada su za svoj rad i ukupnu delatnost dobili brojna priznanja, čime se dodatno potvrđuje valjanost i značaj, kako autorske, tako i ukupne Pčeličine delatnosti, po svemu uzorne.

Pčelica je osnovana 2003. godine u Čačku i bavi se isključivo objavljivanjem i popularisanjem obrazovne i književne literature za decu i mlade.

Njen izdavački program čine izdanja za najmlađe u vidu taktilnih I zvučnih knjiga za bebe, slikovnica, edukativnih i kreativnih radnih materijala, enciklopedija, priručnika, kao i domaćih i stranih savremenih i klasičnih dela književnosti za decu.

Pored stotina objavljenih knjiga na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, Pčeličina izdanja se godinama unazad predstavljaju na sajmovima knjiga u Bolonji i Frankfurtu i do sada su objavljena na dvadeset svetskih jezika.

Pčelica, njeni autori i ilustratori dobitnici su brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu za najbolje knjige, ilustracije, kao i za doprinos i razvoj književnosti za decu.

U čast prvog knjigovesca, knjižara, samostalnog izdavača i bibliotekara u modernoj Srbiji, Gligorija Vozarovića, Biblioteka grada Beograda ustanovila je istoimenu nagradu koju dodeljuje najboljim izdavačima i knjižarima.

Uručenje nagrade predstavnicima Pčelice održano je na svečanosti povodom dana Biblioteke, 11. januara, kada je Biblioteka grada Beograda obeležila 91. godinu od osnivanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.