U trendu

Narodna biblioteka Srbije: Nije ukinuta nagrada za najčitaniju knjigu godine

Povodom tvrdnje da je ukinuta „Nagrada za najčitaniju knjigu godine“, Narodna biblioteka Srbije je danas saopštila da je još u decembru donela odluku da će o sudbini te nagrade odlučivati Zajednica matičnih biblioteka Srbije.

Na društvenim mrežama se postavlja pitanje da li je ta nagrada ukinuta jer je njen ovogodišnji dobitnik, Dragan Velikić, autor „Islednika“ – najčitanije domaće knjige 2016. godine, javno podržao nekadašnjeg zaštitnika gradjana Sašu Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije.

Filip David, dobitnik prethodne „Nagrade za najbolju knjigu“, 2015. godine, ogradio se od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića na svečanosti dodele te nagrade.

Narodna biblioteka danas u saopštenju navodi da „Nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički je utvrdjivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Narodna biblioteka je samo formalno uručivala tu nagradu. U više navrata menjani su kriterijumi i propozicije za njeno dodeljivanje. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je 7. decembra 2016. odluku da Zajednica, koja se i inače bavi tom nagradom, nadalje odlučuje u potpunosti o njenoj sudbini“.

U saopštenju se dodaje da se Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije više neće oglašavati tim povodom.

Narodna biblioteka Srbije će nastaviti da sprovodi anketu medju javnim bibliotekama Srbije i da objavljuje spisak deset najčitanijih knjiga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.