U trendu

Narodni muzej i Matica srpska potpisale Sporazum o saradnji

NOVI SAD – Galerija Matice srpske (GMS) u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu potpisali su juče Sporazum o zajedničkoj realizaciji izložbe o srpskom simbolizmu „S one strane stvarnosti”, u okviru programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, saopšteno je danas iz GMS.

Izložba će biti priređena u narednoj godini, odnosno sezoni 2021/2022, kada će Novi Sad poneti ovu prestižnu titulu, a izložbom u Galeriji predstaviće se srpsko slikarstvo simbolizma, nastajalo pod uticajem evropskog kulturnog modela.

Rad na novom projektu nastavak je uspešne saradnje od više decenija dve najstarije i najvažnije srpske muzejske ustanove na promovisanju domaće umetnosti i kulture.

Umetnički poduhvat je veoma sadržajan, jer podrazumeva izložbu, prateći katalog i monografsku studiju zborničkog tipa na srpskom i engleskom jeziku, zamišljen kao multidisciplinarni naučni osvrt na idejne osnove srpskog simbolizma 19. veka.

Akademske pouke i kulturna, intelektualna klima Francuske uslovili su simbolistički opus poznatih srpskih umetnika – Đorđe Krstić, Nadežda Petrović, Stevan Aleksić, Paško Vučetić, Leon Kojen…

Na umetničkim akademijama te zemlje i centralne Evrope uglavnom su se školovali srpski slikari.

Na izložbi će biti istovremeno predstavljena i dela srpskog i evropskog simbolizma, sa ciljem da se ukaže na specifične vrednosti srpskog simbolizma s kraja 19. i početkom 20.veka, ali i na njegov evropski kontekst.

Ovaj projekat od nacionalnog i međunarodnog značaja realizovaće se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar