U trendu

Narodno pozorište posetilo 150.000 ljudi

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić izjavio je danas da je protekla, 146. sezona bila veoma uspešna i da će do završnog koncerta, 30. juna, broj posetilaca premašiti 150.000.

„Ovo je prvi put da smo premašili tu cifru, a u odnosu na prošlu sezonu to znači da smo imali povećanje od 15 odsto“, rekao je Savić na konferenciji za novinare.

Kako je navedeno na sajtu Narodnog pozorišta, Savić je najavio da će sledeća sezona početi 1. oktobra, a da će uprava nastojati da organizuje više operskih i baletskih predstava, jer postoji disbalans u odnosu na dramski repertoar.

Savić je rekao da su trenutno svi računi Narodnog pozorišta u plusu, dok su potraživanja skoro duplo veća od dugovanja.

On je rekao da još postoji problem isplate honorarnih saradnika, ali da očekuje da će to do kraja sezone biti rešeno sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Prema njegovim rečima, Narodno pozorište počinje da sarađuje sa pozorištima u regionu, a zadržaće repertoarsku orijentaciju, jer se takozvani projektni profil pokazao kao loš i od njega odustaju i evropske kuće.

„Mi smo pozorište koje skoro svakog dana u nedelji igra po dve predstave dnevno, imamo razna gostovanja, tako da kada se sve sabere, dođemo do cifre od nekih 70-tak predstava mesečno“, rekao je Savić.

On je ocenio da repertoar Narodnog pozorišta predstavlja ogroman kapital te kuće koji će ubuduće biti pažljivo čuvan i negovan.

Kako je Savić najavio, Narodno pozorište nastaviće obrazovnu misiju i u narednoj sezoni više će gostovati u gradovima Srbije, pogotovo sa operskim predstavama, jer se pokazalo da je samo 35 do 40 odsto građana Srbije bilo makar jednom u pozorištu, dok je oko 18 odsto gledalo baletsku predstavu, rekao je Savić.

U protekloj 146. sezoni u Narodnom pozorištu bilo je prikazano više od 500 dramskih, operskih, baletskih i drugih predstava.

Premijerno je izvedeno 13 baletskih, operskih i dramskih predstava, više izložbi i podsećanja na važne godišnjice i ličnosti, a bila su organizovana i gostovanja u Temišvar, Beč i gradove Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar