U trendu

Naš pobednik

O spomenicima koji predstavljaju najupečatljivije simbole Beograda vrlo često se toliko malo zna. Osam decenija od otkrivanja kalemegdanskog Pobednika sasvim je dovoljan razlog da se obrati pažnja na jednu od najimpresivnijih figura koja se pamti u glavnom gradu. Spomenik koji je izradio Ivan Meštrović (1883-1962) projektovan je još 1912. godine povodom Prvog balkanskog rata, ali je početni nacrt imao potpuno drugačiji vid.
Meštrović je, naime, na poziv Beogradske opštine projektovao monumentalnu fontanu, koja je trebalo da bude postavljena na Terazijama, a tema je bila oslobađanje Srbije od Turaka. U toj grupnoj kompoziciji koja je trebalo da simboliše petovekovno ropstvo pod Turcima trebalo je da se na petostopnom stubu nalazi "Vesnik pobede", snažan nag ratnik sa mačem u desnoj i sokolom na levoj ruci, izliven od bronze, ukupne visine od oko 14 metara. Prvi svetski rat prekinuo je rad na daljoj realizaciji spomenika, a po završetku rata sasvim se odustalo od pravljenja fontane.
Povodom proslave desetogodišnjice Solunskog fronta, Pobednik je isprva postavljen na Terazije, ali je zbog protesta javnosti, između ostalog zbog nagosti, premešten na Kalemegdan, gde se i danas nalazi. Ivan Meštrović autor je i mnogih drugih monumentalnih spomenika u Beogradu poput Zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu ili Neznanog junaka na Avali. Druga njegova značajna dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu: Miloš Obilić, Kosovka Devojka, Srđa Zlopogleđa, Kraljević Marko, Udovica…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.