U trendu

Naučnici napravili kameru veličine zrna soli

VAŠINGTON – Naučnici u Sjedinjenim Državama kontruisali su sićušnu kameru za koju tvrde da je „veličine zrna soli“.

Nova kamera može da proizvede jasne slike u punoj boji koje su jednako dobre kao one snimljene sočivima fotoaparata koja su 500.000 puta veća, prenosi BBC.

Iako su naučnici i ranije razvijali male kamere, slike koje su snimili bile su mutne i njihov kvalitet nije bio naročito dobar.

Tradicionalno, kamere se oslanjaju na određeni broj zakrivljenih staklenih ili plastičnih sočiva da bi slike bile jasne, što ograničava koliko male kamere mogu biti.

Međutim, ova kamera koristi drugačiju tehnologiju, što omogućava da bude sićušna a slike jasne.

Tajna nove kamere je u tome što njena površina sadrži 1,6 miliona „stubova“ u obliku cilindara od kojih svaki koristi veštačku inteligenciju i svetlo da pretvori ono što detektuje u sliku.

Tim na Univerzitetu Prinston i Univerzitetu Vašington u SAD koji je razvio uređaj sada radi na dodavanju više funkcija samoj kameri, kao što je davanje mogućnosti da detektuje objekte.

Naučnici su zaista uzbuđeni zbog nove kamere, jer smatraju da bi ona mogla napraviti veliku razliku u budućoj tehnologiji.

Kamera bi se mogla koristiti da pomogne lekarima da snime bolje slike ljudskog tela, što bi pomoglo u dijagnostici i lečenju bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.