U trendu

Navršava se 20 godina od odlaska glumca Bate Stojkovića

BEOGRAD – Glumac Danilo Bata Stojković zauvek je otišao sa životne i pozorišne scene 16. marta 2002. godine, podsetio je danas njegov matični Zvezdara teatar.

„Zauvek je otišao Danilo Bata Stojković, čije ime će poneti i Velika scena Zvezdara teatra. Prošlo je 20 godina od kada je odigrao i poslednju predstavu u teatru pod zvezdama i ulogom Luke Labana u ‘Profesionalcu’ Dušana Kovačevića zauvek se oprostio od svoje publike“, kažu iz Zvezdara teatra.

Stojković je u Zvezdara teatru igrao u sedam predstava i ukupno 1.102 puta oživeo likove kakvi su Laban, Sava Odžačar u „Klaustrofobičnoj komediji“, Vasilije u „Urnebesnoj tragediji“ ili tri lika u predstavi „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti“.
Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je podsetio da je pozorišni i filmski svet bio najvažniji deo života Stojkovića, koga se sećamo skoro svakodnevno kada ga „gledamo u nezaboravnim filmskim ulogama koje su antologija jugoslovenskog i srpskog filma“, ili kad ulazimo na Veliku scenu Zvezdara teatra koja nosi njegovo ime.

„Pozorište je Bati bilo njegova najlepša kuća i najvažnija vera. Brzo je prošlo 20 godina od rastanka sa gospodinom koji nam uvek izmami osmeh kad ga se setimo. Tako je bilo od kako nije sa nama i tako će biti za mnoga buduća vremena, jer su vredna umetnička dela najlepši i najdugovečniji trag našeg postojanja“, ocenio je Kovačević.

Iz Zvezdara teatra podsetili su da je Stojković „bio tumač tragike svakodnevnog čoveka, kralj izmanipulisanih ljudi kojima je toliko puta na sceni ili na filmskoj traci dao glas i obličje“, a „sve uloge je gradio temeljno i strpljivo, sa puno detalja koji su bili presudni“.

„Neki kažu: Odigram jednu ulogu pet puta i više mi se ne igra. Meni se tek igra kad igram dvestotu. Samo mislim na tristotu! Kažu: kako ti nije dosadno? Kako dosadno? Pa stalno ima posla oko uloge. To je kao kad imaš stan pa ga jedanput počistiš i kažeš dovoljno je za ceo život. A prašina što popada, a što hoće da zarđa, a što mu treba novi detalj, a što mu treba ponekad cveće…“, rekao je svojevremeno Stojković.

Čuveni glumac je govorio i da kad dobro odigra predstavu ne može zaspati čitavu noć, dok kad loše odigra, po nekom svom ubeđenju, odmah zaspi da zaboravi, „mada sutradan to kljuca“.

Stojković je rođen 11. avgusta 1934. u Beogradu, gde je završio glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u klasi profesora Tomislava Tanhofera. Prvi angažman dobio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959) a zatim je karijeru nastavio u Ateljeu 212 (1962), dok je poslednjih godina života njegov pozorišni opus vezan za Zvezdara teatar gde je igrao od 1987. do 2002. godine.

Odigrao je preko 80 pozorišnih uloga i snimio 68 filmova, više od 50 televizijskih drama i 20 serija. Mnoge od njih danas čine antologiju i istoriju srpskog pozorišta i kinematografije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar