U trendu

Negoesku: Oklevao sam snimiti „Čovjeka od đela“

SARAJEVO – Film „Čovjek od đela“ danas ima svetsku premijeru na Sarajevskom film festivalu, a njegov reditelj Rumun Paul Negoesku je rekao da mu je trebalo dosta vremena da se odluči da ga snimi.

Negoesku je na konferenciji za novinare SFF-a rekao da mu je „Čovjek od đela“ prvi film kog je snimio po tuđem scenariju Rada Romanijuka i Oane Tudor, i da mu je trebalo godinu dana da se odluči da ga snimi, tek kada je konačno shvatio da je zaporavo zainteresovan za svog glavnog junaka.

„Kada je došao scenario oklevao sam, jer sam većinu filmovan snimao u urbanim sredinama. Odrastao sam u Bukureštu, nemam rodbinu na selu i taj svemir mi je bio potpuno stran. Pogotovo što u u severnoj Moldaviji pričaju sa posebnim naglaskom“, priznao je Negoesku.

U „Čovjeku od đela“, koji se prikazuje u Takmičarskom programu SFF-a Ilije, porodično neostvareni šef policije malog mesta u Modaviji na granici sa Ukrajinom, osećajući konačno potrebu da bude deo nečega pokušava postati borac za pravdu koji hapsi sve koji su to zaslužili.

Na konstataciju da poslednja scena filma nalikuje vesternu, Negoesku je rekao da je po scenariju bilo predviđeno da bude komična, a ispala je neplanirano vestern, kao uticaj gledanja dosta filmova tog žanra.

„Mislili smo da će biti duhovito, da imamo efekat fatamorgane, jer se u vesternima zbog vreline zamagli platno“, naveo je reditelj.

Upitan imali dublje značenje povremeno pojavljivanje kokoške tokom filma, Negoesku je odgovorio da ona nije bila u scenariju i da je plod rasprave sa Romanjukom da li na kraju glavni junak treba poginuti ili ne.

„Mislio sam da je bolje da umre, ali sam shvatio da je to stvarno tužan kraj i da neće ostati niko da ispriča priču, pa sam izmislio kokošku“, rekao je Negoesku.

Njegova komedija „Dve sreće lutrije“ iz 2016. godine spada u najgledanije rumunske filmove svih vremena.

U filmu igraju Julijan Postelniku, Angel Damjan, Vasile Muraru, Krina Semčuk, Daniel Busvijok, Oana Tudor, Vitalie Bičir i Anemari Čertic.

Kako je rečeno na konferenciji rumunsko-bugarska koprodukcija je snimana na granici Moldavije i Ukrajine i koštala je oko 930.000 evra, dok je od pomoći bio i Euroimaž.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.